Hétvégi káreseti összefoglaló

2022. február 14. 13:02

A hétvége során összesen huszonhat jelzés érkezett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. A megye tűzoltói ebből tíz alkalommal tűzesetet számoltak fel és tíz műszaki mentés hajtottak végre.

Tűzesetek

2022.02.11-12.

Pénteken és szombaton Siklósnagyfalu, Harkány, Kercseliget és Pécs területén több helyütt száraz fű, gaz, illetve aljnövényzet égett, munkát adva ezzel a pécsi, villányi, siklósi, sásdi, dombóvári és véméndi hivatásos tűzoltóknak is. 

A tavaszias és száraz időjárás esetén a kerti munkák részeként végzett zöldhulladék-égetés könnyen kiterjedt szabadtéri tűzhöz vezethet, amely a természeti és épített környezetet jelentősen veszélyezteti. Minden esetben figyelembe kell venni a helyi szabályozásban foglaltakat, hiszen csak kivételesen engedélyezett a szabadtéri égetés, és külön szolgáltatás biztosítja a zöldhulladék elszállítását. 

A szabadtéren keletkező tüzek másik gyakori oka az eldobott égő cigarettacsikk. A tüzek megelőzése és a természet védelme érdekében kiránduláson, túrázáskor a csikket ne dobják el, gyűjtsék össze megfelelő, nem éghető anyagú, hordozható tárolóban.

A szabadtéren minden tüzet úgy kell eloltani, hogy ne tudjon visszagyulladni. Ennek érdekében a legjobb módszer, ha vastag föld-, vagy homoktakarással zárjuk el a levegőtől.

Személyi sérülés egyik esetben sem történt, illetve nem terjedt át másra a tűz. A tűzoltók minden esetben kézi szerszámokkal, illetve puttonyfecskendővel oltották el a szabadtéri tüzeket.

Égő növénykupac
Fotó: Pécs HTP

2022.02.13.

Fémmegmunkáló üzemben volt tűz vasárnap reggel Olasz településen, a Kossuth Lajos utcában. Az üzem parkolójában három gépjármű égett – vélhetően az egyik elektromos meghibásodása miatt –, innen terjedt át a csarnoképületre. A pécsi hivatásos tűzoltók három sugárral eloltották az égő járműveket, két sugárral pedig az épületre átterjedt lángokat. A helyszínen jelen volt a Baranya megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat is. Tűzvizsgálatra nem került sor. Személyi sérülés nem történt.

lángoló épület és autók, előtérben két tűzoltó
Fotó: Farkas Roland tű. százados - Pécs HTP

Műszaki mentések

2022.02.11.

Két személyautó ütközött Pécsett, egy Komlói úti útkereszteződésben péntek délután. A járművekben csak a sofőrök utaztak, a tűzoltó kiérkezése előtt kiszálltak az autókból. A pécsi hivatásos tűzoltók biztosították a helyszínt és áramtalanították a személyautókat. A helyszínelés idejére az útszakaszt lezárták. Személyi sérülés nem történt.

2022.02.13.

Vasárnap délelőtt is baleset történt: három személyautó karambolozott Sásd és Vásárosdombó között, a 611-es úton. A sásdi hivatásos tűzoltók átvizsgálták és áramtalanították a járműveket, melyekben összesen hét személy utazott. Komolyabb sérülés szerencsére nem történt. A műszaki mentés idején teljes útzár volt érvényben az érintett útszakaszon.

a személyautó ajtaja sérült az ütközésben
Fotó: Sásd Örs

Megcsúszott, majd szalagkorlátnak ütközött egy Pécsről Komló irányába haladó személyautó a 66-os főúton. A komlói hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet, illetve egy porral oltó fedezete mellett biztosították a helyszínt. A baleset következtében az autó hűtőfolyadéka az úttestre folyt, a tűzoltók ezt is eltávolították. A forgalom rendőri irányítás mellett haladt. Személyi sérülés nem történt. 

szalagkorlátnak hajtott, összetört autó, tűzoltók
Fotó: Komló HTP