Hétvégi káreseti összefoglaló

2022. február 21. 11:15

A hétvége során összesen tizenöt jelzés érkezett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. A megye tűzoltói ebből öt alkalommal tűzesetet számoltak fel és hét műszaki mentés hajtottak végre.

Tűzesetek

Műanyag kukában elhelyezett, kazánból kimert parázs okozott tüzet február 18-án, péntek este Kozármislenyben. Két szemetes edény gyulladt meg, a lángok a családi ház mellé épített bódé ajtajára és tetőszerkezetére is átterjedtek. A tulajdonos kerti locsolócsővel megkezdte az oltást, amit a helyszínre riasztott pécsi hivatásos tűzoltók egy sugárral befejeztek. Jelentősebb kár nem keletkezett, személyi sérülés nem történt.

a károsodott, kormolódott kis épület

A hétvége folyamán több helyütt – Komlón, Orfűn, illetve Pécsett két alkalommal is – hulladéktároló égett, vélhetően a szemetesbe dobott cigarettacsikk miatt. A katasztrófavédelem kéri, hogy égő cigarettát soha ne dobjanak el, hiszen az könnyedén meggyújtja akár a szemetesbe dobott hulladékot, akár a növényzetet – mely könnyedén katasztrófához vezethet! A szabadtéri tüzek 99 százaléka emberi mulasztásra vezethető vissza. Vigyázzunk a környezetünkre! 

kukát oltanak a tűzoltók

Műszaki mentések

Árokba hajtott egy terepjáró Molvány közelében, a 6-os számú főúton, 19-én (szombaton) késő délután. Az autóban csak a sofőr utazott, aki baleset elkerülése végett rántotta el a kormányt és borult árokba gépjárműjével – sérülés nélkül szállt ki az autóból. A szigetvári hivatásos tűzoltók áramtalanították a terepjárót.

oldalán áll a terepjáró, mögötte tűzoltók

Tíz méteres, használaton kívüli kútba esett egy macska Pócsán, a Petőfi utcában. A villányi hivatásos tűzoltók kötéltechnika segítségével mentették meg a bajba jutott állatot.

Fotó: Pécs HTP, Szigetvár HTP