Hétvégi káreseti összefoglaló

2022. március 16. 10:58

A hosszúhétvége során összesen ötven jelzés érkezett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. A megye tűzoltói ebből huszonhat alkalommal tűzesetet számoltak fel és tizennégy műszaki mentés hajtottak végre.

Tűzesetek

A hosszúhétvégén legtöbb esetben szabadtéri tüzekhez riasztották a megye tűzoltóit. Pécsett, Dunaszekcsőn, Egyházasharasztin, Piskón, Szentlőrincen, Pogányban, Gerényesen, Gyöngyösmelléken, Szalatnakon, Bostán és Versenden is aljnövényzet, gaz égett – munkát adva ezzel a siklósi, komlói, pécsi, mohácsi, szigetvári, sásdi és villányi hivatásos és önkéntes tűzoltóknak egyaránt. 

Csütörtöktől visszavonásig tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

A csapadékmentes időjárás miatt nagy a szárazság, ezért amíg ki nem zöldül a természet, a legkisebb figyelmetlenség is könnyen hatalmas tűzhöz vezethet. 

A legtöbb szabadtéri tűz kerti zöldhulladék-égetés miatt keletkezik, holott erre nincs mindenhol lehetőség. Csak ott szabad elégetni a kerten belül összegyűlt száraz növényt, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ahol nincs ilyen önkormányzati rendelet, ott tilos. Tarlót égetni sehol sem szabad.

A tüzek megelőzése érdekében a dohányosok ne dobják el az égő cigarettacsikket. Ahol engedélyezik a kerti zöldhulladék-égetést, ott csak az önkormányzati rendeletben meghatározott időben szabad ezt végezni. Mindig legyen a közelben víz és egy szerszám, amellyel kordában lehet tartani a tüzet. 

tűzoltó oltja az aljnövényzetet
Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.katasztrofavedelem.hu oldalon, vagy a http://erdotuz.hu/ honlapon elhelyezett térképen lehet tájékozódni.

 

2022.03.11.

Elektromos zárlat okozott tüzet Pécsett. Pénteken délután érkezett jelzés a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra, mely szerint az Ifjúság útján egy hatodik emeleti társasházi lakásból füst dől ki, valamint lángok csapnak ki az ablakon. A pécsi hivatásos tűzoltók hat gépjárművel vonultak a helyszínre, és megkezdték a hatodik emelet feletti lakók menekítését, amit nehezített, hogy a lépcsőház füsttel telítődött, ezért folyamatos szellőztetésre is szükség volt. A tűz oltását létrára szerelt sugárral kezdték meg a tűzoltók, közben folyamatosan vizsgálták át a lakásokat. A tűz a konyhában keletkezett, ami az előszobába is átterjedt. A konyha teljesen kiégett, a szellőző megsemmisült, a lakás kormozódott. A tűz átterjedt a hetedik emeleti lakás konyhájába, amit az egység eloltott. A felső szinten levő lakásokra nem terjedt a tűz, azonban füsttel telítődtek a szellőzőn keresztül. Az egység a szellőzőt felülről nyitotta meg és onnan végezte az oltását. A tűzeset felszámolása során összesen tíz lakót kellet kimenekíteni, hármat pedig elzárkóztatni. A gázszolgáltató elzárta a gázt a teljes épülettömbben, míg az áramszolgáltató az érintett lakást kizárta a szolgáltatásból, a többi lakást pedig felülvizsgálta. A tűz eloltását követően az egység hőkamerával is átvizsgálta a lakásokat, majd a kimenekített lakók visszatérhettek otthonaikba. Az eset során személyi sérülés nem történt. Tűzvizsgálatra okot adó körülmény nem merült fel, a tüzet vélhetően elektromos zárlat okozhatta.

 

2022.03.12.

Személyautó égett egy udvaron Pécsett, a Pipitér úton szombat délelőtt. A tűz továbbterjedt a jármű környezetében lévő száraz növényzetre, valamint egy pajtát is veszélyeztetett.  Az esethez a pécsi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik két sugárral oltották el a lángokat. Az eset során személyi sérülés nem történt, a tűz lakóépületre nem terjedt át. 

tűzoltók oltják az autót

 

 2022.03.13.

Csaknem száz köbméter műanyag szemét kapott lángra Pécs határában, a Bogádi útnál. A tűz elektromos vezetéket és házakat is veszélyeztetett. A pécsi, a siklósi és a komlói hivatásos tűzoltókat riasztották a káresethez, de a helyszínre vonult a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat, a mobil labor és Palkonyai Önkéntes Tűzoltó Egyesület is. Így összesen tíz tűzoltó gépjármű érkezett a káreset helyszínére. A műanyag hulladék több, mint száz méter hosszan, huszonöt méter szélességben terület el, ennek közel harmada égett. Az egységek hét vízsugárral, a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett oltották a tüzet. Két munkagép is dolgozott a káreset felszámolása során, a még meg nem gyulladt szemétkupacokat választották el az égőtől, valamint terítették szét. Az áramszolgáltató kiszakaszolta a tűz által veszélyeztetett villamos vezetéket, a katasztrófavédelmi mobil labor pedig koncentráció méréseket végzett több helyen is. Az eset során személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat az eset jellegére tekintettel tűzeseti helyszíni szemlét folytatott le.

tűzoltók oltják a hatalmas lángokkal égő szemétkupacot

Családi ház hátsó udvarában lévő fa szerkezetű terasz égett teljes terjedelmében Pécsett, a Nagyvárad utcában vasárnap délután. A pécsi hivatásos tűzoltók légzőkészülékben két sugárral eloltották a tüzet, melyben a terasz, a teraszajtó és ablakok károsodtak. A tűzoltók az épületet áramtalanították és átvizsgálták. A palatetőt az esetleges izzások megszüntetése miatt megbontották. Személyi sérülés nem történt. 

utómunkálatokat végeznek a tűzoltók a tetőn

 

2022.03.14.

Személyautók lángoltak Pécsett, egy József Attila utcai tízemeletes épület parkolójában. A tűz átterjedt az épületre is – károsodott az épület szerkezete, a bejárat melletti födémrész kb. tizenöt négyzetméteren és a homlokzati hőszigetelés kb. huszonöt négyzetméteren. A lépcsőházba kis mennyiségű füst jutott be, összesen tizennyolc fő hagyta el ideiglenesen az ingatlanát. Az esethez riasztott pécsi hivatásos tűzoltók két sugárral fékezték meg a lángokat. A tűz keletkezési okának megállapítására tűzvizsgálati eljárást indított a Baranya megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat. 

A ház előtt is oltani kellett a lángokat

 

Műszaki mentések

2022.03.11.

Fürdőszobában elhelyezett, nyílt égésterű gázkazánból szén-monoxid áramlott vissza a lakótérbe Szentlőrincen, a Vörösmarty utcában. A szigetvári hivatásos tűzoltók az ingatlanban alacsony szén-monoxid koncentrációt mértek. A lakót a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították. A gázszolgáltató a készüléket kizárta a hálózatból. 

 

2022.03.13.

Fának csapódott egy személyautó Villányban vasárnap délután. A járműben csak a sofőr utazott, aki a tűzoltók kiérkezése előtt kiszállt. A mentősök vizsgálatok céljából kórházba szállították. A villányi hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal áramtalanították az autót, illetve biztosították a helyszínt. A mentés idején félpályás útzár volt érvényben. 

 

2022.03.15.

Megcsúszott, majd a tetejére borult egy autó tegnap kora délután Komlón. A helyi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járművet. A kocsiban csak a sofőr ült, akit a mentőszolgálat munkatársai könnyű sérülésekkel kórházba szállítottak. 

fejtetőn áll az autó

Árokba hajtott egy személyautó kedden este Pogányban. A járműben csak a sofőr utazott, könnyű sérüléseket szenvedett. Az esethez a pécsi hivatásos tűzoltókat és a Pogányi Önkéntes Tűzoltó Egyesületet riasztották, akik áramtalanították a személyautót.

Fotó: Pécs HTP, Komló HTP, Siklós HTP