Ez történt a hosszúhétvégén

2022. április 19. 09:58

A húsvéti hosszúhétvége során összesen harmincnégy jelzés érkezett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. A megye tűzoltói tizenhat tűzesetet számoltak fel és tizenkét műszaki mentést hajtottak végre. Hat jelzés tévesnek bizonyult.

Tűzesetek 

2022.04.14.

Személyautó motortere gyulladt ki Pécsett, a Kökényi úton csütörtök délelőtt. A lángok az utastérre is átterjedtek, a pécsi hivatásos tűzoltók egy sugárral oltották el a tüzet. Személyi sérülés nem történt. 

a személyautó motortere kiégett
Fotó: Pécs HTP

 

Három körbála égett Botykapeterden csütörtök délután, ezeket a szigetvári hivatásos tűzoltók egy vízsugárral, illetve kézi szerszámokkal eloltották. A tűz nem veszélyeztetett semmit, senki sem sérült meg az eset kapcsán. 

Teljes terjedelmében égett egy kisteherautó fülkéje Nagyharsányban, a Kossuth utcában. A tűzesethez a villányi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik két sugárral eloltották a lángokat, valamint az oltás idejére lezárták a forgalmat az érintett útszakaszon. A teherautó motortere és fülkéje teljesen kiégett, sofőrje nem sérült meg.

a jármű teljesen kiégett
Fotó: Villány KVO

 

Kisméretű, körülbelül húsz négyzetméteres faház, valamint tárolók égtek Pécsett, a Rózsadomb közelében délután. A pécsi hivatásos tűzoltók két sugárral, a Szabadszentkirály ÖTE tagjai egy sugárral oltották a lángokat. Személyi sérülés nem történt.

a kis ház teljesen kiégett
Fotó: Pécs HTP

 

Lerakódott korom égett csütörtök este egy baksai családi ház kéményében. A tűzoltók kiérkezéséig az ott lakók eloltották. A pécsi hivatásos tűzoltók hőkamerával átvizsgálták a kéményt és annak környezetét. 

 

2022.04.16.

Négyszer négy méter alapterületű tároló égett Pécsett, a Havihegyi úton szombat este. A helyiségben használati tárgyak, szerszámok égtek. A tüzet – mely másra nem terjedt át – a pécsi hivatásos tűzoltók egy sugárral eloltották.

Kéménytűzhöz riasztották a sellyei tűzoltókat is. Vajszlón, egy Széchenyi utcai ház kéményében lerakódott korom égett, melyet a lakók a tűzoltók kiérkezése előtt eloltottak. A sellyei hivatásos tűzoltók átvizsgálták a kéményt, illetve a födémet is. 

 

Műszaki mentések

2022.04.15.

Péntek délután érkezett jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy Pécsett egy tízemeletes társasház harmadik emeleti lakásának ablakát becsapta a szél, melynek következtében az ablaküveg kitörött. Az ablakkeretben több nagyméretű szilánk maradt, mely veszélyt jelentett a járókelőkre. A pécsi hivatásos tűzoltók a cserepeket eltávolították, majd a területet körbekordonozták. Az eset során nem sérült meg senki, másban kár nem keletkezett.

magabólmentővel érték el az ablakot
Fotó: Horváth Nikolett Csilla tű. törzsőrmester

 

Két személyautó ütközött Székelyszabaron, a Fő utcában péntek késő délután. A balesetben hat személy volt érintett, mindegyikük kiszállt az autókból a tűzoltók kiérkezése előtt. A mohácsi hivatásos tűzoltók a helyszín biztosítása mellett áramtalanították a járműveket. A balesetet követően teljes útzár volt érvényben az érintett útszakaszon. 

 

2022.04.16.

Két személyautó ütközött frontálisan Pécsett, a Hegedüs János utcában szombat késő este. A balesethez a pécsi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a járművek áramtalanítása, illetve a helyszín biztosítása mellett a sérültek kiemelésében segédkeztek. A műszaki mentés idején teljes útzár volt érvényben. 

az autó eleje teljesen összetört
Fotó: Pécs HTP

 

2022.04.17.

Két alkalommal is riasztották a mohácsi tűzoltókat, miután a Dankó Pista és az Eötvös utcában is jelzett szén-monoxid érzékelő vasárnap délelőtt. A tűzoltók mindkét helyen kimutatták a mérgező gáz jelenlétét, a gázszolgáltató munkatársai a gázkazánokat kizárták a hálózatból.