Konyhatüzek adtak munkát a pécsi tűzoltóknak

2022. július 05. 09:33

Háromszor is riasztották őket a tegnapi nap folyamán.

Délelőtt Pécsett, az Uitz Béla utcában egy társasház harmadik emeleti lakásának konyhájában keletkezett tűz, tűzhelyen felejtett olaj miatt. A pécsi hivatásos tűzoltók áramtalanították, majd átvizsgálták az ingatlant és eloltották a lángokat. A tűzben a konyhabútor károsodott, a falak bekormozódtak. A tűzoltók a felső szinten lakó tizenkét embert arra kérték, hogy zárkózzanak el. Huszonketten pedig az utcán várták meg a káreset felszámolását. A lakásban két gyermek tartózkodott, akik még a tűzoltók kiérkezése előtt elhagyták az ingatlant. Könnyű sérülésekkel kórházba vitték őket. 

Délután olajsütőben túlmelegedett olaj kapott lángra Pellérden, egy vendéglátóhely konyhájában. A tűzoltók kiérkezése előtt az ott dolgozók kézi tűzoltó készülékekkel eloltották a tüzet. A pécsi hivatásos tűzoltók kiszellőztették a helyiséget, az olajsütőt pedig kivitték az épületből. Oltás közben az egyik dolgozó füstöt lélegzett be, őt a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították. 

Estére is jutott konyhatűz: Pécsett, a Varsány utcában sütés közben gyulladt meg olaj, a tüzet a lakók még a tűzoltók kiérkezése előtt eloltották. A pécsi hivatásos tűzoltók kiszellőztették a lakást és a lépcsőházat is, valamint hőkamerával átvizsgálták a sütőt. A lakásban két ember tartózkodott, nem sérültek meg.

 

Mit tegyünk konyhai tűz esetén?

  • Ha tüzet, füstöt észlelünk, azonnal értesítsük a tűzoltóságot a 112-es vagy 105-ös telefonszámon. Az eloltott tüzet is be kell jelenteni. 
  • A lakásunkban keletkező tüzet próbáljuk meg eloltani. Javasolt otthon egy tűzoltókészülék készenlétben tartása, mert a kezdeti tüzek oltására hatékonyan alkalmazható, megelőzve ezáltal a komolyabb károkat és a személyi sérülést.
  • Tűzhelyen készülő ételt sose hagyjunk felügyelet nélkül! Ha elhagyjuk a lakást, az ételt vegyük le a tűzhelyről és kapcsoljuk ki a gépet!
  • Ha a sütőben gyullad meg az étel, kapcsoljuk ki a sütőt, várjuk meg míg a lánggal égés megszűnik, majd az edényt vigyük ki a szabadba.
  • A konyhában meggyulladt zsiradékot vízzel ne próbáljuk meg eloltani! A szétfröccsenő égő folyadék súlyos égési sérüléseket okoz és a tűz szétterjedését is segíti. Legegyszerűbb megoldás az égő zsiradék fedővel történő letakarása. Oxigén hiányában a tűz el fog aludni.
  • Ha nem sikerül eloltani a lángokat, azonnal hagyjuk el a lakást és csukjuk be magunk után az ajtót - megakadályozva ezzel a tűz továbbterjedését! Figyelmeztessük a szomszédokat is, vigyázzunk egymásra!

 

Fotó: illusztráció