Villámcsapásként követték egymást a riasztások

2022. július 05. 12:55

Villámcsapások miatt vonultak a tűzoltók Baranya megyében kedden.

Egy ilyen eset során Pécsett, a Cinke dűlőben kiszakadt egy darab egy ház kéményéből. A pécsi hivatásos tűzoltókat negyed tizenegy körül riasztották, de szerencsére tűz nem keletkezett. 

Szintén villám csapott egy kétlakásos házba Pécsett, a Miklós utcában. Az esethez a pécsi és siklósi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik légzőkészülékben, három sugárral eloltották a lángokat, majd átvizsgálták az ingatlant. A tűz keletkezésekor egy ember tartózkodott a házban, nem észlelte időben a tüzet. Őt a tűzoltók kísérték ki az épületből, nem esett baja. A tűzben érintett lakás lakhatatlanná vált. 

elszenesedett tetőgerendák, háttérben a város és a székesegyház
Fotó: Pécs HTP

 

Szemelyben szalmabálába csapott a villám egy tanyán késő délelőtt. Az esethez a villányi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik perceken belül eloltották a tüzet sugár és kézi szerszámok segítségével. 

Ezzel egy időben Kozármislenyben egy melléképületet talált el villám. A komlói hivatásos tűzoltók eloltották az égő épületet, amelynek beomlott teteje.

melléképület teteje beomlott, a tűzoltók a tetőtérben dolgoznak
Fotó: Komló HTP

 

Negyed tizenkettő magasságában, Villány és Nagyharsány között hegyoldalba csapott villám, melynek következtében körülbelül egy hektár területen kigyulladt az aljnövényzet. Később a szeles idő miatt már öt hektáron égett a tűz, kisebb bokrok is lángra kaptak. A helyszínen a Baranya megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett villányi, siklósi, pécsi és mohácsi tűzoltók dolgoztak a lángok megfékezésén, melyet a szél és a sziklás, meredek terep nehezített. A tüzet kéziszerszámok és puttonyfecskendő segítségével eloltották. 

Személyi sérülés egyik eset kapcsán sem történt.

 

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság májusban osztotta meg Facebook oldalán, mire kell figyelnünk, ha villámlik:

Villámkisokos, ami villámgyorsan megtanulható! ⚡️

Figyelj!
❗️ Fedett hely, fémektől, víztől távol, otthon pedig húzd ki a konnektorból a csatlakozót. ❗️
Kezdetnek ennyi elég. Ha többre is kíváncsi vagy: olvass ❗️
A betűk életet mentenek?

Május és szeptember között bármikor előfordulhatnak villámlással járó zivatarok, ezeket elkerülni nem lehet, viszont egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük a baleseteket.

⚡️ Érdemes számolni, hogy mennyi idő telik el a villámlás és a dörgés között. Ha ez kevesebb, mint 15 másodperc, akkor a vihar nagyon közel van. Ha tehetjük, menjünk be egy épületbe, és várjuk meg ott a vihar végét.
⚡️ A hazai nagy tavakon viharjelzőrendszert működtet a katasztrófavédelem. Ennek a jelzéseit vegyük komolyan. Ha percenként 45-öt villan, csak a parttól 500 méterre menjünk be a vízbe. Ha kétszer ilyen gyorsan, 90x villog, akkor azonnal jöjjünk ki a vízből.
⚡️ Ha villámlik, jöjjünk ki mindenféle a tóból, medencéből és menjünk be egy közeli épületbe. 
⚡️ A villámok jellemzően a kiemelkedő, magas pontokba csapnak be, ezért villámláskor kerüljük a kilátókat, magányos fákat, villanyoszlopokat.
⚡️ Ha egy rét közepén kap el bennünket a vihar, ahol nincs semmilyen menedék, úgy úszhatjuk meg a legjobban a villámcsapást, ha lábujjhegyen leguggolunk, összeérintjük a bokánkat, a fejünket pedig lehajtjuk. (Lábujjhegyen, mert ha mellettünk csap le a villám, kisebb az esélye egy áramütésnek, ha kisebb felületen érintkezünk a talajjal. Az összezárt boka pedig azért kell, mert így egy kisebb áramkört alkotunk, az egyik lábfejünkön belép az áram, a másikon pedig ki, nem megy végig a teljes alsótesten).
⚡️ Ha villámlik, az esernyőt felejtsük el, az ilyenkor villámhárítóként működik. Hasznosabb egy esőkabát egy zivatarnál. Jó megoldás lehet egy zárható nejlonzacskó is. A telefonunkat, papírjainkat tegyük be a zacskóba, hogy ne ázzanak el. A hajunk, ruhánk, meg fog száradni.
⚡️ Ha erdőben ér bennünket a vihar, ahol elég nehéz elkerülni a fákat, ott arra kell figyelni, hogy ne támaszkodjunk a fa törzsének. Keressünk egy olyan helyet, ahol legalább 4-5 méterre vagyunk a fák törzsétől és ott vészeljük át a vihar legerősebb perceit.
⚡️ Ha bringázunk és villámlik, álljunk meg, fektessük le a bringát és menjünk tőle néhány méterrel távolabb.
⚡️ Autóban, tömegközlekedésen biztonságban vagyunk, arra kell figyelni, hogy vihar közben a fém alkatrészeket ne fogjuk meg.
⚡️ Ha villámlik, akkor egy épületben vagyunk a legnagyobb biztonságban, viszont ne érintsük meg a fém tárgyakat, csöveket, radiátorokat, elektromos kütyüket. Kerüljük a vizesblokkokat is, villámlás alatt ne fürödjünk, zuhanyozzunk, vagy mossunk kezet. 
⚡️ Érdemes kihúzni az elektromos gépeket is a konnektorból, mert ha villám csap az épületbe, vagy a közelébe, ami be van dugva a konnektorba, az jó eséllyel tönkre fog menni. Ajánlott egy villanyszerelővel a villanyóránál túlfeszültség elleni védelmet kiépíteni. Ha nem akarunk erre pénzt áldozni, akkor vehetünk helyette túlfeszültség ellen védő elosztót is.