A világjátékokon is remekeltek a lépcsőfutók

2022. augusztus 01. 14:10

Az idén Rotterdamban rendezték meg a XIX. World Police and Fire Games elnevezésű versenyt, ahol rendőrök és tűzoltók különböző általános és speciális sportágakban mérték össze a tudásukat. Magyarországról két tűzoltó lépcsőfutásban szállt versenybe a világ számos tájáról érkező versenyzővel.

A rendőrök és tűzoltók világjátékára 70 ország 15 ezer versenyzője érkezett, akik július 22 és 31. között 60 sportágban küzdöttek az elsőségért. Az általános sportágak között olimpiai és nem olimpiai egyéni és csapatszámok voltak, míg a speciális jellegű versenyszámok a rendőri és a tűzoltói hivatáshoz kapcsolódtak. 

Magyarországról Windischmann Dávid Roland tűzoltó őrmester, a Pécsi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság beosztott tűzoltója és a korábbi pécsi tűzoltó, Molnár Máté tűzoltó őrnagy, jelenleg Budapesten a XI. kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnoka indult lépcsőfutás számban. Fiatal koruk ellenére egyiküknek sem ismeretlen ez a szám, hiszen mindketten rendszeresen részt vesznek országos lépcsőfutó versenyeken. Elég csak annyit megemlíteni, hogy mindkét tűzoltó a Misina Tűzoltó Toronyfutó és a többi országos lépcsőfutó versenyen a korosztályukban komoly eredményekkel rendelkező versenyzői.

A rotterdami versenyen a pécsi tv torony 25 emelete helyett egy nagyobb kihívás várt rájuk, ugyanis teljes bevetési felszerelésben a Wilhelmina mólón található, Hollandia egyik legmagasabb épülete, a De Rotterdam negyvennegyedik emeletére kellett feljutniuk. A fiúk ezt meg is tették és nem is akármilyen eredménnyel!

A 18-30 éves kategóriában Windischmann Dávid az igen előkelő 2. helyet érte el, 7 perc 2 másodperces idejével, amivel közvetlenül az ecuadori kollégáját előzte meg, de maga mögé utasította a az amerikai, ausztrál, spanyol és brazil lépcsőfutókat is, egyedül a német versenyzőt nem tudta utolérni. A 30-35 évesek kategóriájában Molnár Máté a kiváló 5. helyet érte el 6 perc 48 másodperces idejével, megelőzve osztrák, német, spanyol és mexikói versenyzőket.

Windischmann Dávid a versenyt követően megköszönte a támogatást Szűr település önkormányzatának és a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak a versenyen történő induláshoz és a felkészüléshez nyújtott támogatásért, segítségért, és örömét fejezte ki, hogy az edzésekre, a felkészülésre fordított idő ezúttal egy rendkívüli eredménnyel is párosult.

A két lépcsőfutónak ezúton is gratulálunk a nagyszerű eredményhez, további hasonló sportsikereket kívánunk a jövőben!