Hétvégi káreseti összefoglaló

2022. szeptember 05. 10:42

A hétvége folyamán összesen huszonhárom jelzés érkezett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. A megye tűzoltói öt tűzesetet számoltak fel, tizenkét műszaki mentést hajtottak végre, míg hat jelzés tévesnek minősült.

Tűzesetek

2022.09.03.

Egy bólyi családi ház tetőterében keletkezett tűz szombaton, kora reggel. A lángok megközelítőleg húsz négyzetméteren károsították a lambériázást, szigetelést, valamint álmennyezetet, de másra a tűz nem terjedt át. A tűzoltást a helyszínre érkező rendőrök kezdték meg, majd a mohácsi hivatásos tűzoltók a tetőszerkezeti elemek megbontását követően eloltották a lángokat. Ezt követően az ingatlant hőkamera segítségével átvizsgálták. Az eset során személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

károsodott tető
Fotó: Mohács HTP

 

Húsz négyzetméteren égett szemét szombat délután Bicsérden, a régi 6-os út mellett. A pécsi hivatásos tűzoltók eloltották a lángokat, melynek keletkezéséről nincs információ.

égő szemétkupacok
Fotó: Pécs HTP

 

2022.09.04.

Fém hordóban égetett szemetet egy férfi vasárnap délután Pécsett, a Tortyogói úton, melynek következtében a lángok átterjedtek a hordó környezetében lévő gazos bokros területre. A tűz ötszáz négyzetméteren égett, két fabódét is károsított. A pécsi hivatásos tűzoltók eloltották a lángokat. Személyi sérülés nem történt.

égő gazos terület, tűzoltók
Fotó: Pécs HTP

 

A tűzgyújtási tilalom (fokozott tűzveszély) jelenleg is országosan érvényes, hiszen az a közzétételtől a visszavonásig (a helyzetben bekövetkezett változás kihirdetéséig) él. Az erdotuz.hu oldalon napi frissítéssel megtekinthető, hogy van-e érvényben tűzgyújtási tilalom, de a katasztrófavédelem oldalán is tájékozódhatnak a témáról.

 

Műszaki mentések

2022.09.03.

Szarvas okozott balesetet szombat éjszaka Boldogasszonyfán. Az állat egy személyautó elé ugrott, emiatt a sofőr a fékbe taposott, a mögötte közlekedő autó azonban már nem tudott megállni, összeütköztek. A két autóban összesen hatan utaztak, senki sem sérült meg. A szigetvári hivatásos tűzoltók biztosították a helyszínt és áramtalanították a járműveket. 

 

2022.09.04.

Gázvezetéket vágott át egy munkagép Szilváson, az Attila utcában vasárnap délelőtt. A sérült vezeték melletti épületben nem tartózkodott senki, azt a siklósi hivatásos tűzoltók áramtalanították, illetve a helyszín biztosítása mellett folyamatos méréseket végeztek. A gázszolgáltató munkatársai elszorították a csövet, megszüntetve ezzel a szivárgást. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.