Hétvégi káreseti összefoglaló

2022. november 21. 13:27

A hétvége során összesen 25 jelzés érkezett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra, melyek közül a megye tűzoltói 5 tűzesetet számoltak fel és kilenc műszaki mentést hajtottak végre. Tizenegy jelzés tévesnek bizonyult.

Tűzeset:

2022. 11. 18. 

Pécs, a Móra Ferenc utcában, egy családi ház mellett felhalmozott, kandalló méretűre vágott tűzifa égett. A lakó megkezdte a tűz oltását, az egység utómunkálatokat végzett egy sugárral. A tűzoltók a farakást teljesen szétbontották, hőkamerával átvizsgálták a tűz környezetét és az épület azon részét, amely a tűz során érintett lehetett. A tűz nem terjedt tovább, de károsodott az épület festése és egy kültéri villanykapcsoló is. Az eset során személyi sérülés nem történt.

2022. 11. 19. 

Pécsen, a régi vásárcsarnok parkolójában egy zárt kis teherautó utasfülkéjében keletkezett tűz, amely a pécsi hivatásos tűzoltók kiérkezésekor már teljes terjedelemben égett. Az egységek a tüzet kettő sugár segítségével oltották el, a további átvizsgáláshoz és az utómunkálatokhoz pedig feszítő-vágó berendezéssel a gépkocsi hátsó és oldalsó ajtaját is kinyitották. A tűz következtében károsodott a gépjármű motortere, utasfülkéje, valamint, füsttel szennyeződött a tehergépkocsi rakománya. Az eset során személyi sérülés nem történt, másban kár nem keletkezett.

Gyódon, egy villanyoszlop tetején vezetékek égtek, szikráztak. Az egység hőkamerával átvizsgálta az érintett területet. A település egy részén közel száz háta érintően- melynek a fele volt lakott – szünetelt a szolgáltatás. A villanyoszlop tetején található villanyvezetékek károsodtak, cseréjükről az áramszolgáltató szakemberei gondoskodtak. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Műszaki mentés:

2022. 11. 19. 

Pécs, a Kisszkókó dűlőben, egy társasház első emeleti lakásában a szén-monoxid érzékelő bejelzett. Az egység a lakásban méréseket végzett, valamint a nyílászárók zárt állapotában, a kazán beindításával, rekonstruálta a helyszínt. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat a szén-monoxid érzékelő adatait kiolvasva olyan magas értéket olvasott ki, amely vélhetően az érzékelő meghibásodására utalt. A gázszolgáltató szakembere bevizsgálásig a készüléket kizárta a rendszerből. A lakók elhelyezésére nem volt szükség, mert a fűtést alternatív fűtési móddal meg tudják oldani.

Pécsen, az Ady Endre utcában, egy társasház egyik lakásban, begyújtást követően keletkezett füst a lakótérben. Az egység a lakás szellőztetésében segített, valamint a kéményt átvizsgálta, a fűtőberendezés használatát – a felülvizsgálat elvégzéséig - megtiltotta, az égést megszüntette.

2022. 11. 20.

Lánycsók külterületén egy személygépkocsi tisztázatlan okokból megcsúszott és az árokba hajtott. A mohácsi hivatásos tűzoltók – a helyszín biztosítása mellett – átvizsgálták és áramtalanították a személygépkocsit. Az autó három utasa önerőből kiszállt a járműből, sérülést nem szenvedtek. A műszaki mentés ideje alatt fél pályán haladt a forgalom az érintett útszakaszon.

Páprád külterületén egy személygépjármű az árokba sodródott. Az autóban két fő utazott, mindketten saját lábukon hagyták el a gépjárművet, a helyszínen a mentőszolgálat szakembere vizsgálta meg és látta el őket. A sellyei hivatásos tűzoltók átvizsgálták és áramtalanították az autót. A műszaki mentés ideje alatt félpályán haladt a forgalom rendőri irányítás mellett.

Fotó: Hivatásos tűzoltóparancsnokságok