Hétvégi káreseti összefoglaló

2023. január 23. 09:42

A hétvége folyamán harminc alkalommal riasztották a Baranya vármegyei tűzoltókat, akik öt alkalommal tűzesetet számoltak fel, huszonnégyszer pedig műszaki mentést hajtottak végre. A legtöbb jelzés a vasárnapi havazás miatt kidőlt fák kapcsán érkezett.

Tűzesetek

2023.01.20.

Teljes terjedelmében égett egy garázs péntek késő este Kisharsányon, a Petőfi utcában. A családi házzal egybeépített helyiségben egy személyautó teljesen kiégett, a főépületre szerencsére csak kis mértékben terjedtek át a lángok – a tetőlécek sérültek meg. A hőhatástól a szomszédos épület is károsodott, egyik ablaka kitört. A siklósi és villányi hivatásos tűzoltók megakadályozták a lángok továbbterjedését, három sugárral eloltották a tüzet. Személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. 

összeégett autó a garázsban, mellette tűzoltók
Fotó: Siklós HTP

 

2023.01.22.

Lakhatatlanná vált az a siklósnagyfalui családi ház, amelyben vasárnap éjjel fél egykor csaptak fel a lángok. A tűz a Petőfi utcai ingatlan egyik helyiségében, vélhetően egy kályhából kipattanó szikra miatt keletkezett. A lángok átterjedtek a tetőszerkezetre is, a födém egy része emiatt beszakadt. Az esethez a villányi és siklósi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik három sugárral fékezték meg a tüzet, majd a tető egy részét elbontották. A házban egy ember tartózkodott a tűz keletkezésekor, amikor észlelte a lángokat, azonnal elhagyta az ingatlant, így nem sérült meg. 

 

Műszaki mentések

2023.01.20.

Két személyautó ütközött össze péntek délután Hosszúhetény külterületén. A balesetben senki sem sérült meg. A komlói hivatásos tűzoltók a helyszín biztosítása mellett áramtalanították az autókat. A műszaki mentés idején előbb teljes, majd félpályás útlezárás volt érvényben. 

az egyik autó lesodródott az útról
Fotó: Komló HTP

 

2023.01.21.

Két autó ütközött össze Kozármislenyen szombat délután, melynek következtében az egyik autó árokba hajtott és felborult. Mindkét személyautóban csak a sofőr utazott, nem sérültek meg a balesetben. A pécsi hivatásos tűzoltók az árokba borult autót visszaállították az útra, majd áramtalanították. A másik jármű feszültségmentesítésére nem volt szükség. A helyszínen teljes útlezárás volt. 

Épületnek csapódott egy személyautó szombat késő este Mohácson, a Baross utcában. Az ütközés következtében a sofőr a járművébe szorult, őt a mohácsi hivatásos tűzoltók feszítővágó segítségével kiszabadították, majd a mentőszolgálat munkatársaival közösen kiemelték az autóból. A férfit súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A rendőrségi helyszínelést követően a tűzoltók a roncsot egy parkolóba helyezték át, majd az útburkolatot a szétszóródott törmelékektől megtisztították.

házfalnak ütközött autó, tűzoltóautó, tűzoltók
Fotó: Mohács HTP

 

2023.01.22.

Tíz alkalommal riasztották vasárnap a hajnali és délelőtti órákban a Baranya vármegyei tűzoltókat havazás miatt kidőlt fákhoz. A legtöbb jelzés Komló és Orfű térségéből érkezett, a pécsi és komlói hivatásos tűzoltók utakra, vezetékekre és társasháznak dőlt fákat távolítottak el motoros láncfűrész, illetve kézi erő segítségével. Orfű külterületén egy felsővezeték kigyulladt, amikor egy tízméteres fa rádőlt – a MÁV szakemberei feszültségmentesítették az érintett szakaszt, a pécsi hivatásos tűzoltók pedig eltávolították a fát. A beavatkozás és helyreállítás ideje alatt a vasúti forgalom szünetelt. Személyi sérülés egyik eset során sem történt.

társasháznak dőlt fa, tűzoltók
Fotó: Komló HTP