Hétvégi káreseti összefoglaló

2023. március 27. 10:30

Az elmúlt hétvégén tizenkilenc jelzés érkezett a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. A tűzoltók ebből nyolc alkalommal tűzesethez vonultak, négyszer pedig műszaki mentést hajtottak végre. Hét jelzés tévesnek bizonyult. A legtöbb riasztásra pénteken került sor, a hétvége viszonylag nyugodtan telt Baranyában.

Tűzesetek

2023.03.24.

Pénteken két gépjárműtűzhöz riasztották a pécsi hivatásos tűzoltókat. Délelőtt Keszü-Szőlőhegyen egy autó motorterében keletkezett tűz, amely magától kialudt még a tűzoltók kiérkezése előtt. Az egység csak áramtalanította a járművet. Délután Pécsett, a Krisztina téren füstölt egy személyautó. A tulajdonos porral oltó készülékkel port fújt a motortérbe, így nem alakult ki tűz. A pécsi hivatásos tűzoltók visszahűtötték a motorteret.

tűzoltó az autó előtt
A keszüi eset (fotó: Pécs HTP)

 

Kigyulladt egy fa péntek délután Ladon, a Szabadság téren. A helyszínen a tulajdonos szabályos égetést végzett, a feltámadó szél azonban parazsat fújt a fa lombkoronájába, ami ettől meggyulladt. A szigetvári hivatásos tűzoltók eloltották a lángokat.

tűzoltó oltja a fát
Fotó: Szigetvár HTP

 

Teljes terjedelmében égett egy melléképület Sombereken, a József Attila utcában péntek este. Az épületet a tulajdonos áramtalanította, a helyszínre érkező véméndi és mohácsi tűzoltók eloltották a lángokat. A tűz másra nem terjedt át, nem veszélyeztetett semmit. Személyi sérülés nem történt. 

összeégett lomok a melléképületben
Fotó: Véménd KVŐ

 

Műszaki mentések

2023.03.24.

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő péntek délután Újpetrén, a Petőfi utcában. Miután megszólalt az érzékelő, a tulajdonos kiszellőztette és elhagyta a házat, majd értesítette a katasztrófavédelmet. A villányi hivatásos tűzoltók mérések útján már nem tudták kimutatni a mérgező gáz jelenlétét, azonban a készülékből kiolvasott érték alapján kis mennyiségben jelen volt az épületben. A gázszolgáltató munkatársai a családi házban található kazánt lekötötték a hálózatról, a lakók a fűtés visszaállításáig rokonokhoz költöztek. 

 

2023.03.25.

Álló autóba hajtott egy személyautó szombat délelőtt Komlón, a Kiss József utcában. A két autóban összesen hárman utaztak, nem sérültek meg. A komlói hivatásos tűzoltók a helyszín biztosítása és a forgalom irányítása mellett áramtalanították a járműveket. A helyszínen a műszaki mentés idején teljes útlezárás volt érvényben. 

a két összeütközött személyautó
Fotó: Komló HTP