Központi ünnepségen is díjazták a baranyaiakat

2023. május 05. 09:02

A hivatásos katasztrófavédelem minden évben ünnepélyes állománygyűlésen emlékezik meg Szent Flórián, a tüzes mesterségek védőszentjének napjáról. Az idén is többen vehettek át elismerést a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság május 3-i, központi tűzoltónapi ünnepségén.

A rendezvényen megjelentek a főigazgatóság és a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóságok vezető. Ünnepi beszédet Sándor László tűzoltó alezredes, tűzoltósági főosztályvezető mondott, amelyet Szent Flórián imájával kezdett. Köszöntőjében ezután felidézte a mai Ausztria területén született, tehetséges katonának bizonyuló római légiós életét és halálát. Szólt arról a momentumról is, amely után megszületett a legenda az általa vezetett erődben kitört tűzvészről, annak megfékezéséről. „Katonái, akik közül többeket a legszörnyűbb tűzhaláltól mentett meg, Flórián emberfeletti, isteni erejének tulajdonították a tűz eloltását, s hírét szájról szájra adva megszületett a Flórián-legenda, melynek leglényegesebb eleme, hogy Flórián pusztán hite erejével, az imádság erejével képes volt megfékezni a tüzet.” – mondta az alezredes. Sándor László beszélt arról is, hogy Flóriánt nyíltan megvallott kereszténységéért fogták és ítélték el, majd 304. május 4-én egy kővel a nyakában az Enns folyóba dobták. 

Az alezredes beszédében úgy fogalmazott, a tűzoltók segítségnyújtásból, szolidaritásból, összefogásból, bátorságból és önzetlenségből mutatnak példát. „És a példamutatás nem áll meg az országhatároknál. Elég csak a februárban Törökországot és Szíriát ért szörnyű természeti katasztrófára gondolnunk, amikor a mieink az elsők között ajánlották fel segítségüket, és élen jártak a mentésben, ezáltal nemzetközi elismerést kivívva.” – tette hozzá a főosztályvezető. 

Végezetül arról beszélt, hogy mit üzen mai utódainak Szent Flórián. Úgy fogalmazott: „… hivatástudattal és hittel végezni vállalt feladatunkat, felvértezve magunkat azokkal a hagyományokkal, amelyeket elődeink hagytak ránk örökül.” 

Az ünnepi szavak után a Katasztrófavédelem Központi Zenekara adott ünnepi műsort. Elhangzott Barsvári Józseftől a Magyar tűzoltók indulója, Ted Huggens műve, a Largo alla Barocco, illetve Johannes Brahms VI. Magyar tánca. 

Ezt követően dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója elismeréseket adott át, az arra érdemes kollégák előléptetést, ajándéktárgyat, dicséretet, jutalmat vehettek át.

 

A főigazgató a szolgálati feladatok kiemelkedő teljesítéséért soron kívül előléptette tűzoltó alezredessé Schrempf Attila tűzoltó őrnagyot, a Siklósi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnokhelyettesét, valamint tűzoltó főtörzsőrmesterré Csányi Imre tűzoltó törzsőrmestert, a Villányi Katasztrófavédelmi Őrs szerparancsnokát. Beosztásában hosszú időn át végzett kiemelkedő munkája elismeréseként dicséretben és jutalomban részesítette Schőnberger Krisztián tűzoltó főtörzsőrmestert, a Pécsi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját és Fischer Károly tűzoltó őrmestert, a Mohácsi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját.

Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere tűzoltósági tanácsosi címet adományozott Kopasz Zsolt Károly tűzoltó századosnak, a Pécsi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnokának. Miniszteri emléktárgyat adományozott Jung Péternek, a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakügyintézőjének, illetve a katasztrófavédelem területén önkéntesen végzett kiemelkedő tevékenysége
elismeréseként a Katasztrófavédelem Önkéntes Támogatásáért Emlékérmet adományozott Udvaros Renátának, a Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezet igazgatójának.

 

A Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság teljes állománya elismerését fejezi ki a díjazottak részére. További munkájukhoz sok sikert kívánunk!

 

Fotó: BM OKF