Hétvégi káreseti összefoglaló

2023. május 15. 09:08

Az elmúlt hétvégén huszonhárom jelzés érkezett a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. A tűzoltók háromszor tűzhöz, tizennégy alkalommal pedig műszaki mentéshez vonultak. Hat jelzés tévesnek bizonyult.

Tűzeset

2023.05.14.

Elektromos meghibásodás okozhatott tüzet vasárnap kora délután Drávafokon, az Arany János utcában. Egy családi ház konyhájában csaptak fel a lángok, melyek átterjedtek a konyhaszekrényre. A tüzet a még a sellyei és szigetvári hivatásos tűzoltók kiérkezése előtt megfékezték, a tűzoltók hőkamerával átvizsgálták és kiszellőztették az épületet. A ház lakható maradt, személyi sérülés nem történt. 

 

Műszaki mentések

2023.05.13.

Eltörött egy házi vízműszelep, ezért víz árasztott el egy pincét szombat délután Pellérden, a szőlőhegyen. A pécsi hivatásos tűzoltók kiszivattyúzták a vizet. A pince üres volt, benne kár nem keletkezett. 

 

2023.05.14.

Vasárnap öt alkalommal riasztották a Baranya vármegyei tűzoltókat esőzés okozta károk miatt. Hajnalban Magyaregregy külterületén, délelőtt pedig Szigetváron okozott útzárat egy-egy kidőlt fa, ezeket a komlói és szigetvári hivatásos tűzoltók motoros láncfűrész segítségével eltávolították. Délelőtt fél tizenegykor a sellyei hivatásos tűzoltókat riasztották, miután sínekre dőlt egy fa Sellye külterületén. Az egység feldarabolta a fát, majd szabaddá tette a vasúti pályát. Este Sásdon, az Akácfa utcában okozott gondot a nagy esőzés, egy ház udvarát és garázsát öntötte el a víz. A sásdi hivatásos tűzoltók civilekkel és önkormányzati dolgozókkal kiegészülve homokzsákokból elterelő gátat építettek, megvédve ezzel a házat, amely lakható maradt. Mánfán is a nagy mennyiségű eső veszélyeztette a közlekedést, itt azonban az ár levonult, tűzoltói beavatkozásra nem volt szükség. 

 

Megcsúszott egy kanyarban, majd az út melletti árokba csapódva a tetején állt meg egy személyautó tegnap este Pécsett, a Kemény Zsigmond utcában. Az autóban csak a sofőr utazott, aki a tűzoltók kiérkezése előtt el tudta hagyni a járművét. Könnyű sérüléseket szenvedett, a mentőszolgálat munkatársai a helyszínen ellátták. A balesethez a pécsi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a helyszín biztosítása mellett kerekeire állították, majd áramtalanították a személyautót.