Így telt a gyereknap tűzoltók között

2023. május 28. 16:00

Az ország 406 pontján, így Baranya vármegyében is várták a tűzoltók a gyermekeket, szüleiket és kísérőiket gyereknapon.

A „Nyitott szertárkapuk” elnevezésű katasztrófavédelmi gyereknap során a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatásos tűzoltó-parancsnokságain és katasztrófavédelmi őrsein is szeretettel fogadták az ünneplő tömegeket.

tűzoltóautó az őrs előtt
Véménd (Fotó: Véménd KVŐ)

 

Május utolsó vasárnapján Pécsett, Szigetváron, Sellyén, Siklóson, Villányban, Komlón, Sásdon, Mohácson és Véménden is nyitva álltak a tűzoltó laktanyák az érdeklődők előtt, hogy a gyerekek megismerhessék a lánglovagok mindennapjait. A legkisebbektől a legnagyobbakig bárki ellátogathatott a tűzoltóságokra, hogy körbejárják a laktanyát, beülhessenek a tűzoltóautókba, vagy éppen tanulhassanak a speciális felszerelésekről. 

tűzoltónak öltözött kisfiú
Pécs (Fotó: Pécs HTP)

 

A tűzoltók próbariasztást is tartottak a látogatóknak, vagyis azt is megnézhették az érdeklődök, hogyan öltöznek fel a tűzoltók alig pár másodperc alatt és hogyan indulnak el a laktanyákból megkülönböztető fény- és hangjelzéssel.

kisgyerek és apukája a tűzoltóautóban
Pécs-Kertváros (Fotó: Horváth Nikolett Csilla tű. fhdgy.)

 

A hivatásos tűzoltó-parancsnokságok mellett baranyai önkéntes tűzoltók is tartottak bemutatót. Idén a tavalyihoz képest több egyesület csatlakozott a programhoz, a királyegyházai, majsi, szentlőrinci, ófalui és mecseknádasdi egyesület fogadott látogatókat, a kicsik legnagyobb örömére.

tűzoltóautó és látogatók
Siklós (Fotó: Burány István tű. szds.)

 

A felhőtlen gyereknapi jókedv biztosítása mellett természetesen más üzenete is van ezeknek a programoknak. A gyermekek és szüleik biztonságérzetét is növeli, ha közvetlen közelről láthatják a védelmüket szolgáló technikai eszközöket, gépjárműveket és felszereléseket, valamint személyesen a tűzoltóknak tehetik fel kérdéseiket.

 

Köszönjük a szülőknek, hogy hozzájárultak a fényképek elkészítéséhez! Reméljük, mindenki jól érezte magát! Szeretettel várunk mindenkit legközelebb is!