Hétvégi káreseti összefoglaló

2023. augusztus 21. 09:39

Az elmúlt hétvégén összesen harminc alkalommal riasztották a Baranya vármegyei tűzoltókat, akik háromszor tűzesethez, tizenhét alkalommal pedig műszaki mentéshez vonultak. Tíz jelzés tévesnek bizonyult.

Tűzeset

2023.08.20.

Tájház melletti kovácsműhelyben keletkezett tűz vasárnap délelőtt egy szaporcai fesztiválon. A műhelyben bemutatót tartottak, amikor észlelték a tető alól felszálló füstöt. Az épületben lévő tetőgerenda, illetve padlásdeszkák izzottak, a siklósi hivatásos tűzoltók kiérkezéséig a helyszínen lévők eloltották a tüzet. Az egység átvizsgálta az épületet, a sérült deszkákat pedig eltávolították. Az eset során személyi sérülés nem történt.

 

 

Műszaki mentések

2023.08.18.

Frontálisan ütközött két személyautó péntek délután Siklóson, a Gyüdi úton. A két autóban összesen hárman utaztak, mindannyian könnyű sérüléseket szenvedtek a balesetben. A siklósi hivatásos tűzoltók a helyszín biztosítása mellett átvizsgálták és áramtalanították az autókat. A beavatkozás teljes útlezárás mellett zajlott. 

a balesetben sérült személyautók
Fotó: Siklós HTP

 

Több helyre is riasztották a pécsi hivatásos tűzoltókat a várost ért hatalmas esőzés miatt péntek délután. Több alagsorba is befolyt a víz, azonban tűzoltói beavatkozásra csak a belvárosi dzsámiban (Gázi Kászim pasa dzsámija/ Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom) volt szükség – itt szivattyú segítségével távolítottak el kb. tíz köbméter vizet a tűzoltók. A Bajcsy-Zsilinszky utcában egy nagyméretű faág hasadt le és egy a közelében parkoló személygépkocsi elejére zuhant. Az egység láncfűrész segítségével a faágat eltávolította. A gépjármű minimálisan sérült. A Tolsztoj utcában is nagyméretű faág okozott gondot – egy háztetőre dőlt. A tűzoltók eltávolították a veszélyt jelentő növényt.

fa dőlt egy személyautó motorházetőjére
Fotó: Pécs HTP

 

2023.08.19.

Villám csapott egy fába Vásárosdombón, az Árpád utcában. A villámcsapás következtében a fa kettéhasadt, veszélyt jelentett egy közeli ingatlanra. A sásdi és a dombóvári hivatásos tűzoltók szombat délután kivágták a fát.

 

Árokba csúszott egy személyautó szombat este Véménden, a Kossuth Lajos utcában. A járműben ketten utaztak, egyikük sem sérült meg. A véméndi hivatásos tűzoltók a helyszín biztosítása mellett áramtalanították az autót, majd kitolták az útra – a jármű üzemképes maradt, így ezután elhagyhatta a baleset helyszínét. A kárfelszámolás idején félpályás útlezárás volt érvényben.  

 

2023.08.20.

Kerítésnek ütközött egy személyautó vasárnap reggel Mohácson, a Budapesti úton. Az autóban utazó sofőrt a mohácsi hivatásos tűzoltók kiemelték a járműből, majd átadták őt a mentőszolgálat munkatársainak. Az idős férfi súlyosan megsérült a balesetben. A tűzoltók a helyszínt biztosították, illetve a gépjárműből az útra folyt motorolajt felitató anyaggal leszórták. A kocsiban egy kistestű kutya is utazott, őt a helyszínre érkező gazdája emelte ki az autóból. Az állatnak az ijedtségen kívül nem esett baja.