Két embert kellett megmenteni a Szársomlyón

2023. szeptember 04. 13:11

Szerencsére csak gyakorlatban.

 

Katasztrófavédelmi együttműködési gyakorlatot tartottak Baranya vármegyei önkéntes szervezetek szeptember elsején, pénteken a Villányi-hegységben. A Határszél Polgárőr Önkéntes Tűzoltó és Speciális Kutató-Mentő Egyesület, a Villány Város Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Szent Flórián Önkéntes- és Ifjúsági Tűzoltó Egyesület, a Pécsi Mentőkutyás Egyesület, a pécsi Galenus Mentőszolgálat, valamint a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata Mentőcsoport nem először és nem utoljára vágott bele egy ilyen nagyszabású gyakorlatba. Együttműködésük ötlete a 2023 februári törökországi földrengéshez vezethető vissza, amikor is az egyesületek rajtra készen várták, hogy életeket menthessenek Antakya romjai között. A segítségükre akkor nem volt szükség, azonban az egyesületek akkor elhatározták, hogy több közös gyakorlatot is szerveznek a jövőben, így ha tragédia történik, már jól összeszokott egységként tudnak életet menteni.

tűzoltóautó, önkéntesek a Nagyharsányi Szoborparkban
Kiindulási pont: Nagyharsányi Szoborpark (Fotó: Horváth Nikolett Csilla tűzoltó főhadnagy)

 

A pénteki gyakorlat alapötletét az elmúlt időszak megnövekedett siklóernyős balesetei adták. A kiindulási helyzet az alábbi volt: 2023. szeptember elsején, a reggeli órákban egy siklóernyős lezuhant a Szársomlyón. Segítségkérés közben lemerült a telefonja, így a pontos helye nem ismert. Később a kutatásban résztvevő önkéntesek közül egy ember eltévedt és eltörte a lábát. Így két ember is segítségre szorult hazánk legdélebbi hegyén. Az eltűnteket a mentőcsapatok két irányból kezdték el keresni, gyalogosan és quadokkal. A keresésben kutyákat is bevetettek.

mentés alpintechnikával
A Szent Flórián ÖTE alpintechnikával mentett életet (Fotó: Határszél ÖTE)

 

Miután megtalálták a sérülteket, egészségügyi ellátásban részesítették őket, majd egyiküket alpintechnika segítségével eresztették le a sziklafalon, a másikukat pedig quaddal hozták le a hegyről. A mentés – és a gyakorlat is – sikerrel zárult.

Ahogyan az a gyakorlat megnyitóján is elhangzott, ez az együttműködés is kiválóan példázza, milyen fontos az önkéntesek feladata akár élet-, akár értékmentésről legyen szó.