Mentési gyakorlat az újhegyi víztoronyból

2023. szeptember 15. 21:09

Összehangolt katasztrófavédelmi gyakorlat zajlik hétfőtől Pécs-Újhegyen. Szeptember 18-tól 20-ig a vármegyei katasztrófavédelem és a vízszolgáltató TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. munkatársai egy víztoronyban rekedt személy kimentését gyakorolják kötéltechnikai eszközökkel.

A megszokottnál élénkebb forgalomra és katasztrófavédelmi járművek megjelenésére számíthatnak jövő héten a Mókus utca, Szöcske utca és a Cinege dűlő környékén élők, közlekedők. Aggodalomra semmi ok, a látványos, de nem éles helyzet egy szituációs gyakorlat a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében. 

A gyakorlat a Mókus utcai hidroglóbusznál.

A három nap alatt mintegy 60 fő vesz részt a gyakorlatban, Pécs mellett Siklósról, Komlóról, Szigetvárról is érkeznek tűzoltók, akik egy szűk, zárt térben bajba jutott személy kimentésére készülnek fel. 

A Mókus utcai hidroglóbusz erre tökéletes helyszín: az acéltestű víztorony a zárt tér egy speciális változata, karcsú, magas szerkezettel, rendkívül szűk terekkel. A rendszeres karbantartási munkálatok, víztároló mosások, vagy hibaelhárítások során a TETTYE FORRÁSHÁZ munkatársai 30 méteres magasságba másznak fel a glóbuszba vezető, alig egy méter átmérőjű feljárón, majd a szerkezeten belül leereszkednek, hogy elérjék a vízteret. 

A gyakorlatra a Mókus utcai hidroglóbusznál kerül sor.

Ilyen munkák során is előfordulhat rosszullét, baleset (néhány éve például Palé településen ragadt egy időre két munkás a hidroglóbusz belsejében).

A víziközmű-szolgáltató szakemberei és a hasonló munkakörben dolgozók biztonságát erősítő gyakorlat fontos állomása a katasztrófavédelem és a társaság együttműködésének. Emellett a felkészülés során szerzett tapasztalatok szélesebb körben is hasznosíthatók – több olyan eset híre is bejárta az egész világot, ahol polgári személyek hasonló körülmények között rekedtek kútban, barlangban.

Az esemény idejére a víztornyot a TETTYE FORRÁSHÁZ üzemen kívül helyezi, a vízszolgáltatás azonban zavartalan lesz. 

A gyakorlat a Mókus utcai hidroglóbusznál lesz.

Fotó: Tettye Forrásház Zrt.