Forgatókönyvek egyeztetése a téli felkészülés érdekében

2023. november 13. 13:43

A rendkívüli téli időjárás következményeinek kezeléséről és az ezekre való felkészülésről tartott értekezletet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Baranya Vármegyei Igazgatósága november 10-én.

Az egyeztetésen a téli felkészülésben érintett szervezetek képviselői valamennyien kitértek arra, hogy az elmúlt időszak enyhe telei ellenére sem lazulhat a fegyelem. A Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részéről Domján Gábor tűzoltó alezredes tartott előadást, melyben kitért a megelőzés, illetve a társszervek együttműködésének fontosságára.

gépszemlén sajtótájékoztató

 

A felkészülésnek fontos része az emberi erőforrás, a bevethető eszközállomány, a különféle ágazati, veszélyelhárítási tervek aktualizálása, a normál és a rendkívüli működés feltételeinek folyamatos biztosítása – hangzott el a megbeszélésen. A „téli üzemmódra” való átállás érdekében valamennyi szervezet – többek közt a katasztrófavédelem, a közút és a szolgáltatók – előkészítette járműveit, gépszemlét tartott, felkészítette dolgozóit és eszközeit, amennyiben az időjárás beavatkozást tenne szükségessé. 

Ami azonban többször is elhangzott az egyeztetésen, hogy a legfontosabb láncszem mind közül a közlekedésben részt vevő állampolgár. Fontos, hogy mindenki készüljön a télre, még akkor is, ha az elmúlt telek enyhének bizonyultak. A közúti közlekedés jellemző téli veszélyei a csúszós, jeges utak, a változó időjárási körülmények, a hótorlaszok, elzárt útvonalak, a szűk látótávolság, valamint a kényszermegállások. A veszélyes helyzetek elkerülése és a bekövetkezett események kezelése érdekében a következőket javasoljuk:

  • időjárási körülményeknek megfelelően megválasztott vezetési stílus és sebesség
  • téli gumik használata, hólánc, fagyálló folyadék
  • víz, takarók hosszú útra
  • feltöltött telefon, térkép, GPS, elemlámpa
  • működőképes fényszórók (ködlámpa)
  • kényszermegállásnál a láthatóságról való megfelelő gondoskodás (láthatósági mellény, fényvisszaverő csík)

 

gépszemlén sajtótájékoztató

 

Hogy pontosan milyen veszélyekre kell felkészülnünk a közúti közlekedés mellett szabadban tartózkodás vagy sportolás közben, de akár otthon is, arról a katasztrófavédelem honlapján tájékozódhatnak.

 

Fotó: Horváth Nikolett Csilla tűzoltó főhadnagy