Hétvégi káreseti összefoglaló

2023. november 27. 14:26

A hétvége folyamán tizenhat jelzés érkezett a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Tevékenységirányítási Központjába. A vármegye hivatásos tűzoltói hat tűzesetet számoltak fel, kilenc esetben hajtottak végre műszaki mentést, egy jelzés pedig tévesnek minősült.

Tűzesetek:

Kátoly településen egy melléképület tetőszerkezete gyulladt ki, amit a mohácsi hivatásos tűzoltók két sugárral eloltottak. A tűz következtében a tetőszerkezet fele károsodott. Az építményben állatokat tartottak, azok nem sérültek és személyi sérülés sem történt. Tűzvizsgálatra okot adó körülmény nem merült fel. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt.

Kátoly telelpülésen egy állattartó épületben keletkezett tűz.

Pécsváradon egy családi ház tetőterében keletkezett tűz. A hivatásos tűzoltók Pécsről, Véméndről és Bonyhádról, míg az önkéntesek Mecseknádasdról vonultak a helyszínre. Kiérkezéskor a tetőszerkezet harmada égett, amit az egységek három sugárral oltottak el. A tűz, amely feltehetően elektromos meghibásodás miatt keletkezett, a tető nagyobb részét érintette. A családi ház alsó szintje épen maradt, azonban az épület lakhatatlanná vált. Az eset során személyi sérülés nem történt.  A házban öten éltek életvitelszerűen, lakosságvédelmi intézkedés keretében rokonoknál helyezték el őket. 

Pécsváradon egy családi ház tetőszerkezete gyulladt meg.

Ladon egy családi ház szilárd tüzelésű fűtőberendezésének füstelvezető kéményében lerakódott korom égett, izzott. A szigetvári egység a tüzelő berendezésből az éghető anyagot eltávolította, a kéményből az izzó és lerakodott kormot kikotorta. A tűz az épület más szerkezeti elemeire nem terjedt át. Az ingatlanban ketten laknak életvitelszerűen, személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor.

Csonkamindszenten egy családi házban üzemeltetett cserépkályha fűtés közben szétnyílt, az oldala kidőlt. Az egység kiérkezése előtt a kályhába lévő tüzet eloltották, a tűz nem terjedt tovább. Az egység a kályhából az égésterméket eltávolította, az ingatlant átvizsgálta. A házban ketten tartózkodtak, őket a mentőszolgálat szakemberei vizsgálták meg és látták el.

Sellye külterületén egy autó az árokba csapódott.

Műszaki mentések:

Pécsen, a Mohácsi úton egy kereszteződésben két személyautó összeütközött, forgalmi akadályt képeztek. Az autókban csak a két járművezető tartózkodott, ők nem sérültek meg. A pécsi hivatásos tűzoltók biztosították a helyszínt, átvizsgálták és áramtalanították a menetképtelen járművet. Az eset kapcsán személyi sérülés nem történt.

Sellye külterületén egy személygépkocsi az árokba sodródott és az árokpillérnek csapódott. A jármű két utasa önerőből ki tudott szállni az autóból. A mentőszolgálat szakemberei megvizsgálták és kórházba szállították őket. A sellyei hivatásos tűzoltók a helyszín biztosítása mellett átvizsgálták és áramtalanították az autót. Az adott útszakaszon az esemény felszámolásáig félpályás útzár volt érvényben, a rendőrség irányította a forgalmat.

Babarcon a főutca felett áthaladó kábeltévé vezetéket a tartó oszlopról lefújta a szél. A kábel egy méter magasan az úttest felett keresztben lógott. A mohácsi egység a vezetéket kötözőanyaggal visszaerősítette az oszlophoz, majd az úttest felett 4-5 méter magasba került szakaszát kordonszalag csíkokkal megjelölte. Az eset kapcsán személyi sérülés nem történt, vagyoni kár nem keletkezett.

Fotó: Hivatásos tűzoltóparancsnokságok