Hétvégi káreseti összefoglaló

2024. február 05. 10:15

Nem unatkoztak az elmúlt hétvégén a baranyai tűzoltók, akiknek hat tűzesetet kellett felszámolniuk, emellett nyolc műszaki mentést is végrehajtottak.

 

Többeknek kellett elköltözniük, miután lángok csaptak fel az otthonukban

Lakhatatlanná vált egy száz négyzetméteres családi ház szombat délután Cserdin, a Szőlőhegyen. A nappaliban levő fatüzelésű kandalló füst- és hőelvezető csöve felhevítette a födémet, az álmennyezetet és annak környezetét, vélhetően emiatt keletkezett a tűz. Az esethez a szigetvári és pécsi hivatásos, valamint a szentlőrinci és szabadszentkirályi önkéntes tűzoltók vonultak, majd több irányból eloltották a lángokat. A nappali mennyezete beszakadt, emiatt a helyiség teljesen kiégett. Az ingatlan lakhatatlanná vált, személyi sérülés szerencsére nem történt.

kiégett házban tűzoltók dolgoznak
Fotó: Szigetvár HTP

 

Elektromos zárlat okozhatott tüzet szombat délután Zókon, egy Arany János utcai családi házban. Az ingatlanban egy gardróbhelyiség égett, a lángok kis mértékben a bútorokra is átterjedtek, az épület emiatt füsttel telítődött. A tűz keletkezésekor senki sem tartózkodott otthon, személyi sérülés nem történt. A lángokat a pécsi hivatásos tűzoltók eloltották, a munkájukat a szabadszentkirályi önkéntesek segítették. A házban élők ismerősökhöz költöztek.

károsodott nappali, tűzoltó
Fotó: Pécs HTP

 

Teljesen kiégett az a tótújfalui családi ház, amelyben tegnap késő este, dohányzás miatt keletkezett tűz. A száz négyzetméteres, Szabadság utcai ingatlanban a tulajdonos elaludt dohányzás közben, mire felébredt már nem tudta eloltani a lángokat, kimenekült az épületből. A tűzesethez Sellyéről, Barcsról és Szigetvárról vonultak hivatásos egységek, a tűzoltók négy vízsugárral eloltották a lángokat. A tulajdonost a mentősök a helyszínen ellátták, lakosságvédelmi intézkedés keretein belül a polgármester biztosított számára lakhatást.

kiégett folyosó
Fotó: Sellye KVŐ

 

Rengeteg baleset, szerencsére kevés sérülttel

Kisodródott egy kanyarban, majd árokba hajtott egy személyautó péntek délelőtt Somberek külterületén. A véméndi hivatásos tűzoltók a helyszín biztosítása mellett áramtalanították a járművet, illetve a forgalom irányításában vettek részt. A balesetben senki sem sérült meg. 

árokba hajtott személyautó, mögötte tűzoltóautó, tűzoltó
Fotó: Véménd KVŐ

 

Két személyautó ütközött össze szombat délelőtt Pécsett, a Madách Imre utcában. A két autóban összesen hárman utaztak, egyikük sem sérült meg a balesetben. A város hivatásos tűzoltói átvizsgálták a járműveket, csupán az egyik áramtalanítására volt szükség. 

 

Szombat este Pécsett, a Kökényi út és az Arányosi út kereszteződésében ütközött össze két személyautó, melynek következtében az egyik autó az út melletti árokba hajtott. A járművekben összesen négyen utaztak, mindannyian könnyebb sérüléseket szenvedtek a balesetben. A vármegyeszékhely hivatásos tűzoltói a helyszínt biztosították és áramtalanították az autókat. 

 

Pár órával később a Móra Ferenc és a Megyeri út kereszteződésénél történt baleset, mely során ketten könnyebben sérültek. A műszaki mentést a pécsi hivatásos tűzoltók végezték el.

műszaki mentést végző tűzoltók, tűzoltóautó, mentősök
Fotó: Pécs HTP

 

Lesodródott az úttestről, majd az árokban, fejtetőre borulva állt meg egy személyautó vasárnap délelőtt Fazekasboda külterületén. Az autóban csak a sofőr utazott, aki könnyű sérüléseket szenvedett a balesetben. A műszaki mentést a komlói hivatásos tűzoltók végezték el, akik kerekeire állították és áramtalanították a járművet, majd félretolták azt. 

 

Vészjelzés egy pécsi ingatlanban

Jelzett a szén-monoxid-érzékelő egy Gém utcai családi házban tegnap este Pécsett. A lakók éppen hazaértek, amikor észlelték a vészjelzést, kinyitották az ablakokat, elhagyták az ingatlant és értesítették a katasztrófavédelmet. A pécsi hivatásos tűzoltók csukott ablakok mellett méréseket végeztek az ingatlanban, kis mennyiségben ugyan, de kimutatták a mérgező gáz jelenlétét. A nappaliban lévő cserépkályha kéményén több repedés is volt, valószínűleg innen áramlott vissza a füstgáz és emiatt jelzett az érzékelő. A tűzoltók felhívták a tulajdonosok figyelmét, hogy a hiba kijavításáig a kályha nem használható, addig a lakók rokonokhoz költöztek.