Idén újra toronyfutó!

2024. május 28. 11:54

Jövő hétvégén közel százan néznek majd szembe a pécsi Tv-torony mind a 438 lépcsőfokával.

 

A Magyar Tűzoltósport Egyesület és a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság idén közösen rendezi meg a VI. Misina Tűzoltó Toronyfutó Versenyt. Az eddigi évektől eltérően azonban az idei megmérettetés egyéb kihívásokat is tartogat a versenyzőknek. 

A verseny időpontja:

Beérkezés: 2024. június 8., 8 órától
Verseny: 2024. június 8., 10 órától
Eredményhirdetés: 2024. június 8., 16 órától

csoportkép a torony bejárata előtt
A 2022-es toronyfutó versenyzői

 

A feladatsor a következő lesz

1. Rajt

A versenyzőnek a rajtlistán szereplő indulási ideje előtt legalább 2 perccel meg kell jelenni a rajtsátornál, hogy a szervezők ellenőrizni tudják a ruházatát és felszereléseit. Ha a versenyző a számára kiírt időpontban nem jelenik meg a rajtsátornál, akkor kizárásra kerül. A résztvevők a versenyt teljes menetfelszerelésben, légzőkészülékkel a háton, hordhelyzetben kezdik meg (álarc a nyakban vagy külön hordtáskában). Ezt követően a versenybíró rajtjelzésére a megfelelő színű indítógomb megnyomásával megkezdi a versenyt.

2. Ajtónyitás

A versenyzőnek a lépcsőház bejárata elé elhelyezett ajtószerkezetet Hooligantool segítségével, kifeszítéses technológiával ki kell nyitni, majd az ajtókeret között át kell menni. Az eszközzel az ajtót ütni TILOS. A Hooligantool-t a használatot (ajtónyitást) követően a kijelölt helyre vissza kell tenni. Az eszközt ledobni, vagy nem megfelelő helyre lerakni TILOS. Ellenkező esetben a versenyző kizárásra kerül.

3. Közmű elzárás

A versenyzőnek a kihelyezett közmű-imitációs szerkezeten a közművek elzáró- és kapcsolószerkezetét zárt/lekapcsolt állapotba kell helyezni. A gázelzárást a kihelyezett, speciális elzáró-eszközzel kell végrehajtani.

4. Álarc felvétel

A versenyző az eddig hordhelyzetben viselt légzőkészülékét élesíti, azaz a palackot megnyitja, az álarcot felveszi, a sisakot visszahúzza. A felöltözés idejére a műszaki mentő/munkavédelmi kesztyű levétele engedélyezett!

5. Ügyességi feladat

A versenyző a kihelyezett akkumulátoros feszítő-vágó berendezést felveszi, majd a kijelölt bóján elhelyezett teniszlabdát az erre megjelölt másik bója tetejére átrakja. Ha a versenyző a labdát leveri vagy elejti, akkor dönthet amellett, hogy a veszítő-vágó berendezés segítségével folytatja a műveletet és a földről megpróbálja felvenni azt, vagy a berendezést visszahelyezi a kijelölt helyre és folytatja a versenyt. Utóbbi esetén a versenyző célidejéhez 15 másodperc büntetőpont kerül hozzáadásra.

6. Kapocs kapcsolás és kötés

A versenyző az előre kikészített „C” tömlők kapcsait összekapcsolja, majd a kapcsokat a szerelési szabályzat (3/2015. BM OKF főigazgatói utasítás 1. melléklete) 18-22. sz. képe szerinti kapocskötéssel megköti.

7. Sugárcső kapcsolás

A versenyző a kifektetett „C” tömlő végére felkapcsolja az előre kihelyezett sugárcsövet és a kijelölt helyre lehelyezi.

8. Célba érkezés

A versenyző a kijelölt helyre felfutva a rajtgomb színével megegyező zárógombot lenyomja. Rossz gomb lenyomása esetén a versenyző kizárásra kerül.

 

További információ a Magyar Tűzoltósport Egyesület honlapján található.

Az V. Misina Tűzoltó Toronyfutó Verseny eredményei és az eseményen készült fényképek ezen a linken megtalálhatók.

 

Fotó: Horváth Nikolett Csilla tűzoltó főhadnagy