Hétvégi káreseti összefoglaló

2024. június 10. 14:18

A hétvége folyamán összesen 28 jelzés érkezett a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. A vármegye hivatásos tűzoltói 4 tűzesetet számoltak fel, tizenhárom műszaki mentést hajtottak végre, míg tizenegy jelzés tévesnek minősült.

Tűzeset: 

Pécsen, a József Attila utcában kis területen égő szemetet oltottak el a pécsi hivatásos tűzoltók. A Major utcában egy személygépkocsi motortere gyulladt ki. A tűzet vélelmezhetően az üzemanyag ellátó rendszer meghibásodása okozta, a tűz kismértékben az utastérre is átterjedt. Az egység – a helyszín biztosítása mellett - egy sugárral fékezte meg a lángokat. az eset során személyi sérülés nem történt, másban kár nem keletkezett. 

Műszaki mentés:

2024. 06. 07. 

Kárász külterületén egy nagyméretű fa dőlt ki, amely elérte az éppen alatta elhaladó személygépjárművet. A fa félpályás útzárat képezett, ezért a komlói hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel feldarabolták, majd eltávolították a fát. Az eset során személyi sérülés nem történt, az autó tetejét a fa behorpasztotta. Pécsen, az Aidinger János úton egy meggyfa nagyobb méretű ága letört, a járdára zuhant, az arra közlekedőket veszélyeztette. Az egység a letört faágat motoros láncfűrész segítségével eltávolította, a további veszélyhelyzetet ezáltal megszüntette.

Szigetváron, egy személygépjárműbe ragadt gyermeket kellett a tűzoltóknak kiszabadítaniuk. Az egység megpróbálta az autó károkozás nélkül felnyitni, de nem sikerült, ezért a sofőr felőli ajtón lévő ablak betörésével nyitották ki az autót és a gyermeket átadták a mentőszolgálat szakembereinek, akik kivizsgálták. 

Szentlőrinc külterületén egy személygépkocsi – baleset elkerülése végett - áthajtott a sínek mellett, az árkon, útpadkán, majd az úttesten megállt. A gépjárműben ketten utaztak. A helyszínre a pécsi hivatásos, valamint a szentlőrinci és szabadszentkirályi önkéntes tűzoltók vonultak, akik a helyszín biztosítása és a forgalom irányítása mellett átvizsgálták és áramtalanították az autót.

A szombat éjszakai, vasárnap hajnali viharos időjárás miatt 9 tűzoltói beavatkozás volt, mindegyik esetben letört faág, kidőlt fa adott munkát. Elsősorban – 7 esetben – úttestre dőlt fát, letört faágat kellett kézi erővel, motoros láncfűrésszel eltávolítani. Ezek során kár nem keletkezett, személyi sérülés nem történt.

Pécsen, a Kőrösi Csoma Sándor utcában egy kb. 8-10 méteres fa az éjszakai viharban kidőlt és két alatta parkoló gépjárműre zuhant. A tulajdonosok kérésének megfelelően a sérült járművekről a fát motoros láncfűrésszel, továbbá két tag dugólétra segítségével az egység eltávolította. A beavatkozás során a járművekben további károk nem keletkeztek.

Szentlőrinc, a Szent Imre utcában egy 9 méteres magas fenyőfa a szomszédos ingatlan kéményére dőlt. A szigetvári hivatásos és a szentlőrinci önkéntes tűzoltók vonultak a helyszínre. Az egységek motoros láncfűrész, mentőkötél és dugólétra segítségével a fát eltávolították a kéményről.

Fotó: Hivatásos tűzoltóparancsnokságok