Mozgalmas félévet zártak a tűzoltók Baranya vármegyében

2024. július 09. 15:25

Baranya vármegyében 2024 első félévében 101 lakóépület gyulladt ki, így összesen 641 négyzetméternyi épített terület égett le. 

Az első félévben kigyulladt lakóépületekben 2 ember vesztette életét, és ezekben a tüzekben 14-en sérültek meg.

Az év első hat hónapjában keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 67 órára és 230 tűzoltójárműre volt szükség. 4 otthon vált tűz miatt lakhatatlanná, 6 embernek kellett átmenetileg máshova költöznie. A leghosszabb beavatkozás január 13-án volt Komlón, ahol egy társasház égéstermék-elvezetőjétől indult a tűz és az épület oltása az utómunkálatokkal együtt hét órát vett igénybe.

A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 11 lakástűz kapcsán indult tűzvizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, avar- vagy szemétégetés miatt csaptak fel a lángok. 5 otthonban szándékos gyújtogatás miatt keletkezett tűz. A legtöbb tűz a konyhában (23 db), kéményben (11 db), illetve hálóban (9 db) keletkezett.

A 101 tűzzel érintett otthon közül egyben sem volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek. Ekkor még van idő cselekedni, a tüzet annak kezdeti stádiumában eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni.

Szén-monoxid mérgezés miatt 2024 első félévében nem történt haláleset Baranya vármegyében.  Szén-monoxid akkor keletkezik, amikor zárt térben nyílt láng ég és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Mivel meleg vízre nyáron is szükségünk van, a szén-monoxid-mérgezés nyáron is fenyegető veszély. A nagy kánikulában előfordulhat, hogy a kintinél hűvösebb levegő beszorul a kéménybe, és a vízmelegítés során keletkező füstgáz nem tudja azt kilökni, emiatt visszaáramlik a lakótérbe és szén-monoxid jön létre.