Mentés a mélyből – gyakorlat a Tettye-karsztnál

2024. július 18. 14:06

Összehangolt katasztrófavédelmi gyakorlat zajlik hétfőtől Pécsen, a Tettye térnél nyíló karsztaknánál. Július 22-26. között a vármegyei katasztrófavédelem és a vízszolgáltató TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. munkatársai föld alatt rekedt személy kimentését gyakorolják alpintechnikával, 36 méter mélyről.

A megszokottnál élénkebb forgalomra és katasztrófavédelmi járművek megjelenésére számíthatnak jövő héten a Tettye térnél, a Havi-hegyi út és Böck János utca találkozásánál élők, közlekedők. Aggodalomra azonban semmi ok, a látványos, de nem éles helyzet egy szituációs gyakorlat a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a vízszolgáltató szervezésében. 

Július 23-án, 24-én és 25-én összesen harmincöt hivatásos tűzoltó vesz részt a gyakorlaton, Pécs mellett Siklósról, Komlóról, Szigetvárról is érkeznek lánglovagok, akik egy, a Tettye karsztakna egyik vágatában veszélybe került szakember mélyből mentését hajtják végre alpintechnikai módszerrel. 

A gyakorlat a pécsi vízszolgáltatás ikonikus helyszínének közvetlen szomszédságában zajlik. A Tettye- karsztakna a Mecsek egyik legfontosabb víztározója, itt gyűlnek össze a Tettye- forrás szökevényvizei. Nem messze épült 1892-ben a város első nyomóvezetékes vízműve, a vízbázis ma is meghatározó szerepet játszik Pécs ellátásban.

A tűzoltók 36 méter mélyből mentek ki egy föld alatt rekedt személyt.

 

A 36 méter mély karsztaknába létrasor vezet lefelé, az abból induló barlangrendszer normál üzemi állapotában vízzel elárasztott és a külvilágtól szigorúan elzárt. (2017-ben, a pécsi víziközmű-szolgáltatás 125. jubileumán néhány napra megnyitották az aknát a regisztrált látogatók előtt, de ma már nincs lehetőség a bejárásra.) A szolgáltató szakemberei évente egyszer leengedik a karsztakna vizét, ellenőrzik, átmossák, tisztítják a kiépült rendszer elemeit.

A víziközmű-szolgáltató szakembereinek biztonságát erősítő gyakorlat újabb állomása a katasztrófavédelem és a társaság együttműködésének. (Tavaly például a Pécs-újhegyi hidroglóbusznál, a magasból zajlott sikeres mentési próba.) Emellett a felkészülés során szerzett tapasztalatokat szükség esetén szélesebb körben is hasznosíthatják a mentésben részt vevők.

Az esemény idejére a tettyei tározót a TETTYE FORRÁSHÁZ üzemen kívül helyezi, a vízszolgáltatás azonban ez idő alatt is zavartalan lesz. 

Fotó: Tettye Forrásház Zrt.