Újabb két katasztrófavédelmi őrs építési projektje zárult le

2021. április 28. 15:46

Két katasztrófavédelmi őrs építési projektje zárult le a közelmúltban. A KEHOP-1.6.0-15-2016-00007 azonosítószámú, Tűzoltóőrsök kialakítása – hagyományos szerkezetű őrsök (Tolcsva, Villány) projekt célja a hazai tűzvédelem erősítése új, a katasztrófavédelmi feladatok ellátását szolgáló ingatlanok megépítésével. A projektnek köszönhetően jelentősen javult a szervezet reagálóképessége, nőtt a lakók biztonsága. A beruházás keretében két, úgynevezett fehér folton épült katasztrófavédelmi őrs, a tolcsvai létesítmény 2018 szeptembere óta működik, a villányi őrs pedig 2021 februárjában kezdte meg a működését. Az európai uniós projekt vissza nem térítendő támogatási összege 217,6 millió forint volt.

Tolcsván, az önkormányzati telken felépített, egy szerállásos őrs a kor színvonalának megfelelő elhelyezési körülményeket és munkafeltételeket biztosít az itt szolgáló hivatásos tűzoltók számára. Az egységek tizenhárom település – Baskó, Bodrogolaszi, Erdőbénye, Erdőhorváti, Háromhuta, Hercegkút, Komlóska, Olaszliszka, Sárazsadány, Sima, Szegilong, Tolcsva, Vámosújfalu – összesen nyolcezer-hatszáz lakójának nyújtanak segítséget baj esetén, legyen szó tűzoltási vagy műszaki mentési feladatokról. Az őrs megépítésével jelentősen csökkent a vonulási távolság, ezzel arányosan a vonulási idő, vagyis az érintett településeken élők a korábbinál gyorsabban jutnak tűzoltói segítséghez. Megbecsülése jeléül a helyi önkormányzat egy szabadtéri edzőparkot épített az épület mellé, ezt az állomány aktívan használja is. 

2018. szeptember 1-jei átadása óta 296 alkalommal vonultak káresethez a Tolcsván állomásozó tűzoltók. Az őrsön a nap huszonnégy órájában négy tűzoltó teljesít szolgálatot, tizenhárom település biztonságáért felelnek. 2020-ban 87 alkalommal volt szükség a tolcsvai tűzoltók segítségére, többségében szabadtéri tüzekhez vagy viharkárokhoz, jellemzően kidőlt fák miatt riasztották őket. Idén eddig 43 káreseménynél avatkoztak be.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékességi területén, a siklósi hivatásos tűzoltó-parancsnokság működési területén 2021. február 15-én kezdte meg mentő tűzvédelmi feladatainak ellátását a villányi katasztrófavédelmi őrs. A villányi az országos őrsprogramban a 46., az őrsön egy RÁBA R16 Aquadux 4000-es típusú gépjárműfecskendő és négy tűzoltó áll éjjel-nappal készenlétben. Az ingatlan a tűzoltók hétköznapjait kiszolgáló helyiségekkel, informatikai hálózattal, megfelelő szerállással rendelkezik, modern fűtési rendszerét napelemrendszer is támogatja, ez nagymértékben hozzájárul az energiatakarékos üzemeltetéshez.

Az őrs működési területéhez huszonkilenc település tartozik, ezeken összesen több mint tizennégyezer ember él, mintegy háromszázhatvankét négyzetkilométeren. Az őrs indulásával a korábbi átlagosan húszperces perces vonulási idő tizenhárom percre csökkent. 2020-ban hetven alkalommal vonultak a tűzoltók a villányi őrs működési területéhez tartozó településekre. Az új őrs tűzoltóit 2021. február 15-e óta összesen 14 alkalommal riasztották, 8 esetben saját működési területen avatkoztak be.