Figyeljünk az elektromos hálózatra, előzzük meg a tüzeket!

2021. január 05. 06:00

Baranya megyében a 2020-as évben 69 olyan otthon jellegű tűzeset következett be, melynél a tűz keletkezési oka egyértelműen elektromos meghibásodás, zárlat volt. Negyvennégy esetben az elektromos hálózat hibájára visszavezethető tüzek száma, és ezek közel 50 százaléka a kismegszakítótól indult. Sajnos egy esetben a tűz emberáldozatot is követelt. Nagyon fontos tehát az ilyen jellegű tüzek megelőzése is, ezért összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat, jótanácsokat.

A társasházakban, panelházakban, régi családi házakban és egyéb otthon jellegű épületekben gyakran találkozunk elhasznált, alul-méretezett vezetékekkel. Napjainkban megnövekedett a háztartási eszközök teljesítménye, míg régen egy porszívó teljesítménye 600 – 1000 Watt (W) között mozgott, most 1500 – 2200W is lehet. Egy hajszárító 300W volt, most 1000 – 1500W fogyasztást is meghaladhatja. Nem beszélve az automata mosógépekről, a mikrohullámú sütőkről, klíma berendezésekről, szárítógépről, mosogatógépről, melyeket szintén túlterhelhetik a régi hálózatokat. Az elektromos hálózat korszerűtlenségére utalhat, ha többször pislákol a lámpa vagy szikráznak a konnektorok.

A kisfeszültségű erősáramú villamos berendezéseket 6 évenként időszakos tűzvédelmi felülvizsgálatnak kell alávetni. Ez alól kivételt képeznek a fázisonként 32 Ampernél (A) nem nagyobb névleges áramerősségű túláramvédelem utáni áramkörök. Ez a fajta felülvizsgálat nem tévesztendő össze az érintésvédelmi felülvizsgálattal, ami ettől teljesen független vizsgálat, amelyről külön minősítő irat készül. Mindkét felülvizsgálat előírt gyakorisága 6 év a társasházak közös helyiségei tekintetében.

A vizsgálatok vezetését és abban érdemi munka folytatását csak olyan személy végezhet, aki jogszabályban meghatározott erősáramú berendezések időszakos felülvizsgáló szakképesítéssel rendelkezik. A felülvizsgálat elvégzését a róla kiállított minősítő irat tanúsítja. A tapasztalt hiányosságokat a minősítő iratban meghatározott határnapig meg kell szüntettetni, melynek tényét hitelt érdemlő módon igazoltatni kell a javítást végző arra feljogosított szakemberrel.

A minősítő iratok a hosszú távú tapasztalatok szerint többségében tartalmaznak hibákat, hiányosságokat, ezért minden esetben érdemes azt áttanulmányozni, esetleg már a helyszínen a szakembertől információt kérni. 

A hibákat általában három kategóriába szokták sorolni a felülvizsgálók: 

  • súlyos, életveszélyes hibák, melyek azonnali intézkedést, javítást igényelnek;
  • kevésbe súlyos hibák, melyek nem jelentenek életveszélyt, viszont a javításukra határnapot állapítanak meg;
  • kisebb hibák, melyek a következő felülvizsgálatig, karbantartásig javítandók.

Az elektromos meghibásodásból eredő tüzek, baleset megelőzése érdekében az alábbiakat javasoljuk:

  • Több elektromos hosszabbító kábelt ne csatlakoztasson egymásba!
  • Ne terhelje túl az elektromos hálózatot!
  • Amennyiben elhagyja otthonát, áramtalanítsa elektromos berendezéseit (kivéve a 24 órás üzemű berendezéseket) egy esetleges elektromos zárlatból keletkező tűz megelőzése céljából (pl.: üzemelő mosógépét ne hagyja őrizetlenül).
  • Ne használjunk hosszabbítót, kábeldobot feltekerve. A feltekert kábel terhelve túlmelegszik, megolvad, tüzet, égési sérülést okoz!
  • Különböző anyagú vezetékekkel (réz és alumínium) nem szabad kötéseket kialakítani. Bízzuk szakemberre a villanyszerelést!
  • Az elektromos hálózatban keletkezett hibákat minden esetben szakemberrel javíttassa meg.
  • Szakembert a regisztrált villanyszerelői körből célszerű választani. A regisztrált villanyszerelők elérhetősége megtalálható a www.eon.hu honlap főoldalán.
  • A korszerűtlen elektromos hálózatot érdemes minél előbb szakemberrel átvizsgáltatni attól függetlenül, hogy a jogszabályok megkövetelik, és szükség esetén teljes cserét kérni. Az elektromos hálózat felújítására fordított pénz megtérül, hiszen egy zárlat miatt akár teljes lakások, illetve családi házak is leéghetnek.
  • Elektromos tüzet tilos vízzel oltani! Léteznek külön erre szolgáló tűzoltó készülékek, vagy ha olyan nincs a háznál, akkor próbálkozhatunk homokkal vagy valamilyen nem gyúlékony, nagy felületű anyaggal, ami elzárja az oxigént a tűztől. Javasolt otthon egy tűzoltó készülék készenlétben tartása, mert a kezdeti tüzek oltására hatékonyan alkalmazható, megelőzve ezáltal a komolyabb károkat és a személyi sérülést! Ha van rá idő és mód végezzük el az áramtalanítást, vagy kérjünk meg rá valakit, de a vízzel való tűzoltás ezek után is kockázatos lehet.
  • Bármilyen tűz észlelése során a legfontosabb a gyors helyzetfelmérés. A tűz másodpercek alatt rohamosan elterjedhet, így ha látunk esélyt a tűz megfékezésére és eloltására, akkor azt azonnal kezdjük meg. Ha nincs ilyenre lehetőség, akkor az első dolgunk a tűzoltók értesítése legyen, és csak utána kezdjünk bele a tűz oltásába, illetve a kármentésbe.
  • Ha a tűz akkora, hogy már a testi épségünket, vagy a lakás szerkezetét veszélyezteti, akkor hagyjuk el az épületet és haladéktalanul szóljunk a szomszédoknak és az esetleges más lakóknak.
  • Lakásunkat ezen túlmenően füstérzékelőkkel, beépített tűzjelző berendezéssel vértezhetjük fel, amelyek jelzése tűz esetén akár a katasztrófavédelem ügyeletén is megjelenhet.

2021. január 1-től újabb támogatási formával bővül a családvédelmi program, ezúttal felújításra jár majd állami támogatás a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet alapján. A támogatott építési tevékenységek köre többek között kiterjed az elektromos közműszolgáltatás belső hálózatának, és a villanykapcsolók, dugaljak cseréjére, valamint az égéstermék-elvezetők és a fűtési rendszer korszerűsítésére is. Ha teheti, használja ki a lehetőséget, és javítson otthona tűzvédelmén!