Hétvégi káreseti összefoglaló

2022. május 30. 09:57

Az elmúlt hétvégén hatvan jelzés érkezett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. A megye tűzoltói két tűzesetet számoltak fel, ötvennégy műszaki mentés hajtottak végre, míg négy jelzés tévesnek bizonyult.

Tűzesetek

2022.05.28.

Kisméretű elektromos jármű, úgynevezett „hoverboard” kapott lángra szombat délután Pécsett, az Alkotmány utcában. Az eszköz akkumulátora gyulladt meg, melynek következtében foltokban kiégett a szoba szőnyege is. A tűz máshova nem terjedt át, de az egész lakás bekormozódott. Az esethez a pécsi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a lakást, elzárták a gázt és rövid időn belül eloltották a tüzet. A lakásban elő család a tűz keletkezésekor nem tartózkodott otthon, személyi sérülés nem történt.

teljesen összeégett a jármű
Fotó: Pécs HTP

 

Műszaki mentések

2022.05.27.

Pénteken további viharkárok felszámolásán dolgoztak a megyei tűzoltók. Gödrén a jégeső következtében megrongálódott tetők fóliázásában segédkeztek sásdi, mohácsi és pécsi hivatásos-, valamint palkonyai önkéntes tűzoltók. Vásárosdombón és Nagyvátyon veszélyes faágak eltávolítását végezték el dombóvári, sásdi és szigetvári hivatásosak. 

2022.05.28.

A péntek éjszaka érkezett vihar kapcsán is jelentős számú beavatkozásra volt szükség Baranya megyében. Harminckilenc esetben kellett a viharkárok felszámolásán dolgozniuk a megyei tűzoltóknak. Legtöbbször letörött faágak, kidőlt fák eltávolítását kellett elvégezniük, de leszakadt vezetékhez, vízzel elöntött családi házhoz is riasztották őket. A hivatásos tűzoltók közül a szigetvári és sellyei egységek vonultak legtöbbször, de önkéntes tűzoltók is részt vettek a károk felszámolásában – a Szabadszentkirály ÖTE hat esetben avatkozott be.

sínekre dőlt fa
Fotó: Szigetvár HTP

 

Szántóföldre hajtva az oldalára borult egy kisteherautó Babarc közelében, az 57-es úton, szombat hajnalban. A járműben ketten utaztak, mindketten önerejükből, sérülések nélkül kiszálltak, még a tűzoltók kiérkezése előtt. A balesethez a mohácsi hivatásos tűzoltókat riasztották, akik áramtalanították a kisteherautót. A forgalom rendőri irányítás mellett, félpályán haladt. 

oldalára borult teherautó az árokban
Fotó: Mohács HTP

 

Két személyautó ütközött Mánfa közelében szombat délután, a 66-os számú főúton. A balesetben kilencen voltak érintettek, közülük csak ketten sérültek meg, ők is könnyebben. A komlói hivatásos tűzoltók biztosították a helyszínt és áramtalanították a járműveket. A műszaki mentés és rendőrségi helyszínelés idején teljes útzár volt érvényben az érintett útszakaszon. 

tűzoltó átnézi a motorteret
Fotó: Komló HTP

 

2022.05.29.

Árokba hajtott egy személyautó tegnap éjszaka háromnegyed egykor Siklóson. A járműben öten utaztak, egyiküket súlyos sérüléssel szállították kórházba. A siklósi hivatásos tűzoltók áramtalanították az autót és biztosították a helyszínt.