Ismerd meg őket!

2023. február 10. 11:00

Ők a Törökországban megállás nélkül életeket mentő HUNOR Baranya vármegyei tagjai.

Ahogy már korábban is beszámoltunk róla, Baranya vármegyéből négy hivatásos tűzoltó utazott a törökországi Antakya városába, hogy segítsenek a földrengés miatt romok között rekedt túlélők felkutatásában. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság folyamatosan beszámol a mentésről hivatalos weboldalán és Facebook-oldalán is. Ahogyan mai bejegyzésükben is írták, a HUNOR nem adja fel a reményt.

De kik is azok a baranyai tűzoltók, akik vállalták, hogy a családjuktól több ezer kilométerre, éjt nappallá téve, épségüket kockáztatva kutassanak a romok között? 

 

Farkas Roland tűzoltó őrnagy 1994 októberében kezdte meg a szolgálatát, a Pécsi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon. 2005-ben szolgálatparancsnok-helyettes, majd 2012-ben szolgálatparancsnok lett. Munkáját mindig lelkiismeretesen és teljes elhivatottsággal végzi, 2015-ben Bátorságért Érdemjelet kapott a belügyminisztertől. 2019-ben, szabadnapján egy kerékpáros életét mentette meg, ekkor Hősies helytállásért ismerték el. Az esetről a Katasztrófavédelem magazin is beszámolt. Roland a kezdetek óta tagja a HUNOR Mentőszervezetnek.

 

Kopasz Zsolt tűzoltó százados 2005-ben szerelt fel Komlón, ahol 2011 decemberében szolgálatparancsnoki pozícióba került. 2012 és 2013 között a Baranya megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálatban dolgozott, majd 2013 augusztusától a Pécsi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság „C” szolgálati csoportjának parancsnoka lett. A százados több alkalommal bizonyította rátermettségét, 2017-ben példás és hősies helytállásáról tett tanúbizonyságot, megmentette egy kilenc éves gyermek életét. A 2022-es Pécs-patacsi tűzeset során elsőként ért a helyszínre, ellátta a tűzoltásvezetői feladatokat. 2022 októberében ő képviselte a beavatkozó állományt, mikor Baranya megye közgyűlése Közrend-közbiztonság-díjat adományozott a tűzoltásban résztvevő hivatásos és önkéntes egységek részére. A százados 2013 óta erősíti a HUNOR csapatát.

 

Berényi Imre tűzoltó főhadnagy 2010 óta hivatásos, 2017-től kezdve pedig Mohácson lát el szolgálatparancsnoki feladatokat. A baranyai csapatot tekintve Imi a legképzettebb, ami az alpintechnikai tudást illeti. 2014 óta fontos tagja a HUNOR-nak. Több alkalommal szervezője kötéltechnikai képzéseknek, de világversenyeken is bizonyította már szakértelmét. 2019-ben Mohácson az Év tűzoltójának választották. Akkor a Katasztrófavédelem magazin is bemutatta a fiatal tűzoltót.

 

Riba Lajos címzetes tűzoltó zászlós 2004-től 2015-ig Pécsett teljesített szolgálatot, előbb beosztott tűzoltói, majd különlegesszer-kezelői beosztásban. 2011 októberében a vörösiszap-katasztrófa felszámolásában közreműködők között ő is „rendkívüli helytállásért vörösiszap-katasztrófa” érdemjelet vehetett át. Lajos 2015 novembere óta Komlón teljesít szolgálatot, a HUNOR-nak 2013 óta tagja.

 

Beszámolók szerint a török alakulatok rendkívüli módon hagyatkoznak a magyarok szaktudására, többször kértek már tőlük szakmai segítséget. A Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság teljes állománya elismerését fejezi ki a mentésben résztvevők, különösképpen a baranyai kollégák számára. Vigyázzatok magatokra, fiúk!

Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalos Facebook-oldala