Kéménytüzek, közlekedési balesetek - ez történt a hétvégén

2022. január 17. 11:11

A hétvége folyamán tizenkét jelzés érkezett a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra. A megye tűzoltói két tűzesetet számoltak fel, négy műszaki mentés hajtottak végre. A tűzesetek mindegyike a kéménytől indult, míg műszaki mentésekre elsősorban közlekedési baleseteknél volt szükség. Egy jelzés kapcsán nem volt szükség tűzoltói vonulásra, míg öt jelzés tévesnek minősült.

Tűzesetek:

Szentlőrincen egy családi házkéményében korom égett, füstölés volt a födém és a kémény között. A szigetvári hivatásos, valamint a szentlőrinci és szabadszentkirályi önkéntes tűzoltók vonultak a helyszínre. Az egység légzőkészülékben, illetve hőkamera segítségével felderített, a födém szerkezetet megbontotta és az izzó területet egy sugárral eloltotta. Az eset során személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. Nagytótfaluban, egy családi házban a tetőgerenda füstölt, valamint az álmennyezet égett, amit a tűzoltók kiérkezéséig a tulajdonos eloltott. Az egység kiérkezéskor a kémény melletti gerenda izzott, valamint a rá csatlakozó tetőlécek égtek meg, továbbá az álmennyezet károsodott. Az egység – az áramtalanítást követően - egy" sugárral a gerendát és a környező izzó részeket visszahűtötte, a kémény környezetét hőkamerával átvizsgálta. A tűz nem terjed át másra, személyi sérülés nem történt. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

Műszaki mentés:

Ócsárdon egy személygépjármű megcsúszott az úton és nekisodródva kitört egy beton villanyoszlopot. Az oszlopot a légkábelek és a mellette lévő fák tartották, amelyekre áthúzott így szikrázott is. A siklósi hivatásos tűzoltók biztosították a helyszínt, majd miután az áramszolgáltató áramtalanította a sérült szakaszt, a tűzoltók átvizsgálták és áramtalanították a járművet. Az eset során személyi sérülés nem történt. Pécsen, 6-os számú főút mellett egy villanyoszlop alja megsérült és ennek következtében megdőlt, de felső vezetékei még tartották. Mivel a villanyoszlop feszültség alatt volt, ezért az egység terelő kúpokkal biztosította a helyszínt. Az áramszolgáltató feszültségmentesítette a szakaszt, további tűzoltói beavatkozásra nem volt szükség. Magyaregregy egy személygépjármű megcsúszott, korlátnak ütközött és az oldalára borult teljes útzárat képezve. A járműben ketten utaztak, akik ki tudtak szállni. A mentőszolgálat szakemberei megvizsgálták és ellátták őket. A komlói hivatásos és a szászvári önkéntes tűzoltók kerekeire állították az autót, majd félretolták. Mohácson, a Felső- Dunasoron egy személyautó az úton megcsúszott és felborult, a járművezető nem tudott kiszállni. A mohácsi hivatásos tűzoltók a sofőrt kiszabadították, aki a mentőszolgálat szakemberi megvizsgáltak. Ezt követően az egység a gépkocsit visszafordította a kerekeire és áramtalanította.