Integrált Hatósági Ügyviteli Rendszer

Tisztelt Ügyfelünk!

Amennyiben a hivatásos katasztrófavédelmi szerv hatósági hatáskörébe tartozó eljárással kapcsolatban új eljárást kíván indítani és az IHR Hatósági Ügyfélportál technikai okokból az Ön által megtekintett időpontban átmenetileg nem elérhető, kérjük, hogy az e-papír szolgáltatás (https://epapir.gov.hu) igénybevételével, vagy a beadvány postai úton történő benyújtásával kezdje meg az ügyintézést az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény vonatkozó rendelkezéseinek megfelelően.

A vízügyi és vízvédelmi hatósági ügyek elektronikus ügyintézése nem változik, továbbra is a https://vizek.gov.hu felületről nyújthatók be a beadványok.

Tisztelettel,
BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

 

Elektronikus ügyintézés a katasztrófavédelmi hatósági eljárásokban

2022. január 01-től elektronikussá válik a vízügyi és vízvédelmi hatósági és szakhatósági eljárásokon túlmenően valamennyi, a hivatásos katasztrófavédelmi szervnél intézhető hatósági eljárás. A „Mezőgazdasági Vízhasználat Információs és Ellenőrzési Keretrendszer (VIZEK) kialakítása” elnevezésű projekt jelentős informatikai fejlesztéssel biztosít elektronikus ügyintézést valamennyi ügyfél részére, de meghagyva a hagyományos papíralapú eljárás választásának lehetőségét a természetes személyek számára. 

A hivatásos katasztrófavédelmi szerv előtt indult valamennyi hatósági eljárásban 2022. január 1-től alkalmazni kell – az ügyfél elektronikus azonosítását követően – az Integrált Hatósági Rendszert (a továbbiakban: IHR). Az ügyfelek az elektronikus azonosításukat követően az IHR-be töltik fel kérelmeiket, bejelentésüket, hiánypótlásukat, egyéb hatósági eljárásokhoz kapcsolódó űrlapokat, valamint további a hivatásos katasztrófavédelmi szerv eljárásához szükséges dokumentumokat. Az IHR működtetése, a hatósági eljáráshoz szükséges információk beszerzése, valamint az ügyfél hatékony és gyors ügyintézésének biztosítása céljából az IHR rendszer üzemeltetője jogosult továbbítani egyéb szervek felé az ügyfél által megjelölt adatokat, valamint az ügyfél részére az egyéb szervek által visszaküldött információkat. 

A díjak befizetése az elektronikus fizetési és elszámolási rendszeren (EFER) teljesíthető, így megvalósul az elektronikus kapcsolattartás hatóság, ügyfél és szakhatóságok között, a hatósági eljárás elektronikusan lefolytatható. 

A szakrendszer használatára vonatkozó, egyes szakterületi eljárási szabályokat tartalmazó jogszabályok szintén 2022. január 01-jei hatályba lépéssel rögzítik az elektronikus ügyintézés ezen formáját.

Az IHR bevezetésével csökkennek az ügyféli adminisztrációs terhek, létrejön az „egykapus” hatósági ügyintézés. Amennyiben az ügyfél által megküldésre tervezett adat a minősített adat védelméről szóló 2009. évi CLV. törvény hatálya alá tartozó adat, az IHR-be az érintett dokumentum helyett egy jegyzőkönyv kerül feltöltésre, amely tartalmazza a dokumentum nevét, a kiadmányozás időpontját, a kiadmányozó nevét, a minősítő nevét és beosztását, a minősítési szintet és az érvényességi időt.

Az IHR elektronikus szakrendszert a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által üzemeltetett Ügyfélportálon keresztül lehet elérni. 

A papíralapú és e-papír ügyintézést felváltják az elektronikus munkafolyamatok a tűzvédelem, piacfelügyelet, veszélyes üzemek, veszélyes áruszállítás, kritikus infrastruktúra védelem, nukleárisbaleset-elhárítás, polgári védelem szakterületek engedélyezési és hatósági ellenőrzései során, így biztosítva az ügyfelek részére az országosan egységes, szabványos eljárásokat.

Az ügyfél regisztráció a Központi Azonosítási Ügynökön keresztül ügyfélkapus azonosítással történik meg az adatvédelmi nyilatkozat elfogadása után. Regisztrációt követően válik elérhetővé az ügyfél „Profil”, ahol a szakrendszer használatához szükséges adatokat kell megadni. 

Az IHR rendszer lehetőséget nyújt az ügyfelek számára a különböző adatszolgáltatások teljesítésére, a kérelem és mellékleteinek feltöltésére, az elektronikus ügyintézés megindítására, az ügyindításhoz szükséges feltételek teljesítéséhez szükséges műveletek, valamint a különböző eljárási díjak befizetésére.

Az elektronikus felületen rendelkezésre állnak az engedélyezési eljáráshoz szükséges kérelem űrlapok és szintén ezen a felületen érhetőek el a kötelezően csatolandó mellékletek is.

A hivatásos katasztrófavédelmi szerv az IHR rendszeren keresztül közli döntését az elektronikus ügyintézésre kötelezett, illetve azt választott ügyféllel.

A felhasználók tájékoztatása érdekében az IHR rendszer felhasználói kézikönyve letölthető itt.

Az új elektronikus szakrendszer 2022. január 1-től érhető el a katasztrofavedelem.hu oldalon, ahol a bejelentkezési képernyő bal oldalán található KAÜ azonosítást követően hozzáférhetnek az azonosításhoz kötött ügyintézési lehetőségekhez. A felület jobb oldalán láthatók a belépést nem igénylő funkciók, úgymint az ügyfélportál használatát ismertető felhasználói kézikönyv letölthetősége, a Hirdetmények, mely a BM OKF aktuális hirdetményeinek oldalára vezet át, továbbá az Űrlapok. Azon űrlapok érhetők itt el, melyek kitöltéséhez nincsen szükség KAÜ azonosításra (pl.: azonosítási jelentés, üzemeltetői biztonsági terv, kockázatelemzés).

A vízügyi és vízvédelmi hatósági és szakhatósági eljárások továbbra is a vizek.gov.hu oldalon intézhetőek.