Budapesten és 322 településen lesz szúnyoggyérítés

2024. július 01. 11:03

Budapest több kerületében és tizennégy vármegye összesen 322 településén, csaknem 88 ezer hektáron gyérítik a héten a szúnyogokat. Budapesten a harmadik, a negyedik, a tizenharmadik, a huszonegyedik, a huszonkettedik és a huszonharmadik kerületben, valamint végig a Duna mentén, azaz a Szigetközben, Komáromnál, a Dunakanyar településein, a Csepel-sziget, Dunaújváros, Szekszárd, Baja és Mohács térségében lépnek fel kémiai módszerrel a vérszívók ellen. Kezelések lesznek több Rába menti településen, Sopron környékén, Bács-Kiskun és Zala vármegye több településén, valamint a Velencei-tó és a Tisza-tó körüli helységekben.

Az árhullámot követő fokozott szúnyogártalom miatt az országos tisztifőorvos több településen is engedélyezte a légi kémiai szúnyoggyérítést, ezért a napokban a Szigetközben repülőről végeznek kémiai szúnyoggyérítést. A szúnyoggyérítés pontos ütemezése megtalálható a katasztrófavédelem weboldalán.

A Dunán, valamint a Rábán levonult árhullám nagy kiterjedésű csípőszúnyog-tenyészőhelyeket hozott létre, amelyeken tömegesen fejlődnek az ártéri szúnyogfajok. Ahol erre lehetőség nyílik, a szakemberek a lárvák ellen biológiai módszerrel lépnek fel, de a természetvédelmi területeken ez nem lehetséges, ezért egyes térségekben mostanra jelentős szúnyogártalom alakult ki. 

A Szigetközben 55 településen légi gyérítés lesz, Budapesten és 267 településen pedig a települések lakott területein földi permetezéssel lépnek felé a vérszívók ellen a szakemberek. Az alkalmazott készítmény az alacsony dózisnak köszönhetően csak az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, emberekre, háziállatokra nem jelent veszélyt. 

Jelenleg a legnagyobb ártalmat az árterületeken kifejlődő szúnyogok okozzák, de sok faj számára a lakókörnyezetünkben összegyűlt vizek jelentenek ideális élőhelyet. A ház körül kialakult csípőszúnyog-tenyészőhelyek felszámolását ne mulasszuk el.

Ön is védekezzen a szúnyogok ellen!

Lakossági tájékoztató a szúnyogok elleni védekezésről

Heti program

A heti kémiai szúnyoggyérítés térképes ábrázolása

Fotó: Szőke Péter BM OKF