RID

A RID a Veszélyes Áruk Nemzetközi Vasúti Fuvarozásáról szóló Európai Megállapodás.


A legfrissebb kiadást RID 2013 néven ismerjük. A szabályzat hatályos változatát a Nemzetközi Vasúti Fuvarozási Egyezmény (COTIF) módosításáról Vilniusban elfogadott, 1999. június 3-án kelt Jegyzőkönyv C Függeléke Mellékletének kihirdetéséről, valamint a belföldi alkalmazásának egyes kérdéseiről szóló 2013. évi CIX. törvény hirdette ki a magyar jogrendbe. A belföldi eltéréseket a Veszélyes Áruk Nemzetközi Vasúti Fuvarozásáról szóló Szabályzat (RID) belföldi alkalmazásáról szóló 62/2013. (X. 17.) NFM rendelet adja meg.

A katasztrófavédelmi hatóság ellenőrzési és bírságolási jogkörét, valamint a feltárt szabálytalanságokkal kapcsolatban alkalmazandó bírságok mértékét a hivatásos katasztrófavédelmi szerv eljárásai során a veszélyes áruk vasúti és belvízi szállításának ellenőrzésére és a bírság kivetésére vonatkozó egységes eljárás szabályairól, továbbá az egyes szabálytalanságokért kiszabható bírságok összegéről, valamint a bírságolással összefüggő hatósági feladatok általános szabályairól szóló 312/2011. (XII. 23.) Korm. rendelet tartalmazza. A jogszabály rendelkezése kógens, nem tartalmazza a megengedő jellegre utaló kötőszót, így attól az eljáró hatóságnak eltérni joga nincs.

 

A vasúti szállítási ágazat vonatkozásában a vasúti társaságnak bejelentési kötelezettsége van az alábbiak szerint.

A bejelentés határideje:

  • Veszélyes áru vasúti szállítása esetén a bejelentésnek az árutovábbítás megkezdését megelőzően legalább egy órával be kell érkeznie az illetékes vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletére. Külföldről érkező veszélyesáru-szállítmány esetén a bejelentést legkésőbb egy órával azelőtt kell megtenni, hogy a vonat az üzemváltó állomást elhagyja. Rendszeres szállítás esetén a veszélyes áru vasúti továbbítását végző vasúti társaság egy hónapos időintervallumra is megteheti a bejelentését a tárgyhónapot megelőző hónap utolsó munkanap 12 óráig.
  • A bejelentett időpontnál korábban Magyarország területén a veszélyes áru vasúti továbbítása nem kezdhető meg.
  • A vasúti társaság köteles a már bejelentett, de meghiúsult vagy módosított árutovábbítást a katasztrófavédelmi hatóság felé a fentiekben részletezett módon a vonat indulásáig, de legkésőbb az információ tudomására jutását követően haladéktalanul jelezni.

Felmentés a bejelentés teljesítése alól:

Veszélyes áru vasúti szállítása esetén a bejelentési kötelezettség nem vonatkozik azon veszélyes áru továbbításra, amelyet a RID 1.1.3 szakaszában szereplő mentesség alapján végeznek, valamint az üres, tisztítatlan csomagoló- és szállító eszközök továbbítására.