Az önkéntesek sem unatkoztak májusban

2024. június 06. 13:53

Így telt a Szent Flórián Önkéntes és Ifjúsági Tűzoltó Egyesület elmúlt hónapja.

tűzoltási bemutató
Fotó: Szent Flórián ÖTE

 

2024. május 4. 

Tagjaink 5 fővel vettek részt a 40 órás tűzoltó alaptanfolyamon. Utána a csapat többi része is csatlakozott egy közös gyakorlásra, hogy a 2024-es önálló minősítővizsgára való felkészülést megkezdjük. Egyesületünk új szakmai vezetője, Tóth László érkezett hozzánk elméleti és gyakorlati órákat tartani.

 

2024. május 7.

Lakossági felkérésre érkeztünk Martonfára, ahol egy elkorhadt, veszélyessé vált fa eltávolításában segédkeztünk. 

 

2024. május 8. 

Egyesületünk az Újpetre KSE-vel kötött együttműködés útján részt vett a szerdai Himesháza elleni hazai pályán megrendezett kupamérkőzésen. A félidőben a fiatal futball szurkolók is kicsit tűzoltóvá válhattak, nekik egyesületünk egy bemutatóval is készült.

Meghívást kaptunk a Szabadszentkirály ÖTE tagjaival együtt, egy tevékenységirányítási értekezletre Pécsett. Az önkéntes egyesületek küldött tagjai bemutatták, hogyan is épül fel, hogyan működik egyesületük, milyen speciális mentési feladatokra szakosodott, mint pl. Disaster medic, alpin kötéltechnika, stb, illetve milyen eszközparkkal van felszerelve. Nagyon pozitív fogadtatásban részesültünk, egy nagyon kellemes napot zárhattunk! Sikerült jobban megismernünk a tevékenységirányítás összetett munkáját, mely igazán nagy élményt nyújtott.

 

2024. május 11.

A Határszél Egyesület meghívására részt vettünk a Siklóson megrendezésre kerülő Határszél Tűzoltóbálon. Ez az este remek lehetőséget adott a szórakozáson kívül arra is, hogy mind a hivatásos, mind az önkéntes tűzoltók jobban megismerjék egymás munkásságát, a különböző egyesületek mindennapjait, s egyben remek csapatépítőül szolgált.

 

2024. május 12.

Vészesen közeleg az éves minősítő vizsgánk, amely ahhoz szükséges, hogy további egy évre megőrizhessük önálló beavatkozói minősítésünket! A mai napon erre való felkészülésként szerelési gyakorlatot tartottunk, melyet egészen az alapoktól ismételtünk.

 

2024. május 13.

A mai napon az ifjúsági csapatunké volt a főszerep, akiknek egy közös felkészítő napot szerveztünk a közelgő Melinda Kupa II. forduló miatt. A CTIF versenysorozatra való gyakorlás remekül sikerült.

 

2024. május 17.

Hajnali 03:56-kor érkezett a riasztás miszerint Pécsen a Dugonics utcában egy melléképület ég. A helyszínre másodikként érkezve, Pécs I egységének segédkeztünk, 1 sugárral megakadályoztuk a tűz szomszédos ingatlanra való átterjedését, majd táplálást szereltünk. A tűz következtében a szerszámtárolóként használt melléképület teljesen kiégett, valamint a szomszédos épület is károsodott. A hivatásos egységek 1 kempinggázpalackot hoztak ki az épületből, mely hőterhelést kapott. Az utómunkálatokat, majd visszaszerelést követően 06:27-kor érkeztünk vissza állomáshelyünkre.

A palkonyai vasútállomáson egy 10 méter magas hársfa egyik ága kettéhasadt, és csak a többi ág tartotta fent, ezzel veszélyes helyzetet teremtve. Egységünk a helyszínen láncfűrész és dugólétra segítségével a faágat eltávolította, majd a területet a MÁV munkatársainak átadta.

A mai nappal az áprilisban indult 40 órás tűzoltó alaptanfolyam végéhez értünk. 5 tagunk tett sikeres vizsgát, köztük két olyan 18 éves tagunk (Szabó Balázs, Vajda Adrián), akik már ifjú koruk óta csatlakoztak egyesületünk életéhez, s 35 órás tűzoltóként teljesítettek eddig nálunk. További egy régi tagunk, Vitos Gábor szerzett a mai nappal tűzoltásvezető II képesítést, kiváló minősítéssel.

 

2024. május 18.

Ifjúsági CTIF Bajnokság : A Melinda Kupa II. fordulóját rendezték meg szombaton, melynek helyszíne ezúttal Pogány volt. Először látták vendégül a versenysorozatot a házigazdák, ami kiemelkedően jól sikerült! Csapatunk kiegyensúlyozott versenyzéssel a III. helyet szerezte meg.

A szombati napon rövid időn belül összesen 4 helyről érkezett bejelentés Pécsudvardtól Villánykövesdig a sínek mellett keletkezett tűzesetekről. Egyesületünk ezek közül 2 esetben vonult a helyszínre, mindkét esetben kézi szerszámokkal és gyorsbeavatkozó sugárral beavatkozva.

XXX. Jubileumi Nyitott Pincék 2024 - Palkonya : Idén is nagy érdeklődés mellett zajlott anyatelepülésünk közkedvelt multikultúrális rendezvénye! A jó idő, a sok - sok ízletes nedü és persze maguk a "nyitott pincék" több ezer érdeklődőt vonzottak az egyébként néhányszáz fős faluba. Mint minden évben, idén is kivettük részünket a rendezvény biztosításából, ezzel ügyelve a ókedv közepette mindenki biztonságára. Szerencsére az eseményhez köthető beavatkozásra nem volt szükség.

 

2024. május 20.

Idén is részt vettünk a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálat családi napján Pécsen, kötélpályával, locsolással, habpartival és gépjárművünk bemutatásával, színesítve azt!

 

2024. május 21.

Egyesületünket több káresethez is riasztották a város különböző pontjaira, melyeken önállóan, valamint a Pécsi Kutató Mentő és Tűzoltó Egyesülettel kiegészülve avatkoztunk be. Több esetben a járdára, úttestre dőlt, míg egy esetben személyautóra dőlt fánál avatkoztunk be

 

2024. május 22.

Tűzoltási gyakorlat: A volt pécsi A/ laktanya északi épületében tartottak a hivatásos és önkéntes tűzoltók tűzltási gyakorlatot. A gyakorlat során az épület 5 helyiségében került sor tűz gyújtására, így több alkalommal is gyakorolhattuk a behatolást, majd a tűz oltásának különböző technikáit. A gyakorlat lehetőséget adott a légzőkészülékkel való behatolás gyakorlására, taktikai elvek ismétlésére, ezzel nagyban segítve a közelgő rendszerbentartó gyakorlatunk sikeres teljesítését is!

 

2024. május 24.

A mai napon a Szederkényi Óvoda, Mini Bölcsődében járt Egyesületünk, ahol a gyermekek részére tűzoltó bemutatót tartott. Megismerhették a részt vevő gyermekek a tűzoltók munkáját, felszereléseiket kipróbálhatták, illetve kérdéseikre mind választ kaphattak

 

2024. május 25-26.

Nagytótfaluban jártunk, ahol a helyi Önkormányzat szervezett gyermeknapot a faluban és környékén élő gyermekek számára. Az apró résztvevőket tűzoltási bemutatóval, habpartyval, locsolással leptük meg, illetve eszközeinket és ruháinkat is kipróbálhatták.

A délutáni órákban Pécsen jártunk tűzoltó bemutatót tartani a kertvárosi gyermeknapon. 

Gyermeknapon jártunk Kozármislenyben, ahol tűzoltási bemutatóval és habpartyval kedveskedtünk a részt vevő gyermekseregnek.

 

2024. május 27.

"Ments meg!" Idén is megrendezték az Országos Középiskolás Rendvédelmi és Katasztrófavédelmi Csapatversenyt. Idén a Baranya Megyei Polgári Védelmi Szövetség Árpádtetőn található objektuma adott otthont a rendezvénynek, melyet egyesületünk kötéltechnikai pálya üzemeltetésével színesített. Az országos versenyre számos csapat látogatott el, melyeknek a versenyzés mellett, igyekeztünk további alpintechnikai tudást átadni!

 

2024. május 28.

A mai napon a Tevékenységirányítás megkeresése alapján indult el egyesületünk Kétújfalu községbe, egy szorult helyzetbe került bagolyfiókához. (A következő napon a siklósi hivatásos tűzoltók is baglyot mentettek. Erről részletesen itt olvashatnak.) A helyszínre kiérkezve az egység dugólétra segítségével, létra, és kötélbiztosítás mellett a rémült, fejjel lefelé lógó bagolyfiókát lementette a fa koronájáról, ahová erős karmaival beakadt. További intézkedésül értesítettük az erdészet munkatársait, illetve a Magyar Madártani Egyesületet, végül a természetvédelmileg is védelmet élvező fióka elhelyezéséről a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület gondoskodott. A helyszínen motoros láncfűrészre és ágvágóra is szükség volt, a sűrű, nehezen megközelíthető, fás - bozótos terület megtisztítása miatt.  

 

2024. május 29. 

CTIF ifjúsági csapatunknak tartottunk felkészítést Újpetrén tűzoltó alapismeretekből, majd ezek után a gyakorlati versenyfelkészítés kezdődött meg.

 

2024. május 31.

Egyesületünkhöz vendégül érkeztek a Berliner Feuerwehr tagjai, akikkel megkezdtük az idei évben megrendezésre kerülő nemzetközi ifjúsági tűzoltótáborra való szervezkedéseket, s egyben egy nagyon jó hangulatú megbeszélést is sikerült véghez vinni, mélyítve ezzel a közös együttműködést. 

A délelőtti órákban a Budai Nagy Antal úton tartottunk tálca- és konyhatűz bemutatót a PTE rektori hivatalában dolgozóknak. A bemutató végén nagy hangsúlyt kapott a kézi tűzoltókészülékek helyes használata, melyet mindenkinek lehetősége volt kipróbálni és gyakorolni. 

 

Szöveg: Szent Flórián ÖTE